Opis: Żurek lub Barszcz Biały przygotowuje się u Nas w tygodniu. Nigdy nie gościł na Naszych (moim i mojego M.) wielkanocnych stołach. Z resztą inne zupy również się na nim nie pojawiały. W tym roku postanowiłam, że zrobię wyjątek.
Jak wspomniałam Żurek lub Barszcz biały serwuję na obiad w tygodniu, więc taka wielkanocna wersja powinna być bardziej wykwintna. Taka też jest. Dobrze przygotować go wcześniej, aby się przegryzł.
Żurek wielkanocny wzbogacony jest o suszone grzybki i gotowany na wywarze z warzyw, surowej białej kiełbasy i wędzonego boczku (w wersji tygodniowej podsmażam wędliny). Może być podawany z ziemniakami lub bez, ale obowiązkowo z jajkiem. Dla wzbogacenia całości obsypany białym serem i natką pietruszki. W konsystencji nie jest rzadki, ale również nie gęsty, taki pośredni.
Pochodzenie: przepis złożony z dwóch przepisów pochodzących z jakiegoś czasopisma
Ilość: ponad 1,5 l (nie licząc składników dodatkowych)
Składniki Na Żur:
- 2. większe laski białej surowej kiełbasy lub w ostateczności białej parzonej
- 200 g wędzonego surowego boczku
- 0,5-1 garść suszonych grzybów
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- 2 duże liście pora
- 1/4 dużej cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 6 goździków
- 5 ziaren pieprzu
- 750-800 ml wody
- 0,5 l zakwasu na Żurek (Żurek z butelki)
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej (każda po 15 ml)*
- 1,5 łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Składniki Dodatkowe:
- osolone ugotowane ziemniaki w połówkach - ilość wedle uznania (opcjonalnie)
- połówka ugotowanego jajka na 1 porcję zupy
- 1 łyżeczka sera białego na 1 porcję zupy
Przygotowanie:
- Całą kiełbasę włożyć do garnka.
- Boczek pokroić w paski i włożyć do garnka.
- Suszone grzybki włożyć do garnka.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i w całości włożyć do garnka.
- Liście pora umyć, przekroić na pół i włożyć do garnka.
- Cebulę obrać i włożyć do garnka.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki.
- Wszystko zalać wodą.
- Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 30 min.
- Do zupy wlać zakwas na Żurek.
- Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20 min.
- Zupę odsączyć, pozostawiając sam wywar wraz z kiełbasą, boczkiem, marchewką i ewentualnie porem. Resztę usunąć.
- Białą kiełbasę oraz marchew pokroić w plastry i wrzucić z powrotem do wywaru wraz z pozostałymi składnikami.
- Odlać z zupy odrobinę wywaru i wymieszać ze śmietaną, aby ona sama się zahartowała.
- Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
- Zupę doprowadzić do zagotowania.
- Mieszankę z mąki wlać do gotującej się zupy, mieszając do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć.
- Dodać majeranek.
- Wyłączyć płomień.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać chrzan.
- Dodać cukier.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami, ugotowanym jajkiem, białym serem oraz natką pietruszki.
Z twarożkiem nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Dario !:)
uwielbiam żurek. no, po prostu okres świąteczny )niekoniecznie same święta) nie może obyć się bez właśnie domowego żurku! to dla mnie podstawa.
OdpowiedzUsuńale z twarożkiem? nie jadłam. ciekawy pomysł.
bardzo lubię żurek :)))
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
Wielkanoc już za nami, ale to nie znaczy , że nie można ugotować takiej zupy :) Ten Żurek wymiata, jest doskonały, zrobię rodzicom na obiad, będą zachwyceni. Dzięx.
OdpowiedzUsuńPiekny obrus! Mozna taki kupic w jakims sklepie internetowym?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ewa
Witam, dziękuję.Dokładnie jest to serweta woalowa z hatfem, nałożona na gładki biały obrus. Kupiłam ją w Lidlu kilka lat temu, ale na Allegro jest bardzo duży wybór w serwetach, bieżnikach i obrusach, może tam spróbuj czegoś poszukać ;) Pozdrawiam.
Usuń