Opis: Jeśli nie macie pomysłu jak w prosty i szybki sposób zużyć małą puszkę mleka skondensowanego słodzonego, to przeczytajcie ten przepis. Ja właśnie byłam w podobnej sytuacji, ponieważ mała puszeczka słodkiego mleka zalegała u mnie od Świąt Bożego Narodzenia i nie miałam ochoty na jej 3-godzinne gotowanie lub użycie jej do jakiegoś pieczonego ciasta.
Skorzystałam z tego przepisu, więc może i Wam akurat pomysł na czekoladowe cukierki się spodoba.
Cukierki czekoladowe z tego przepisu smakują podobnie do zastygniętej masy czekoladowej z wafelków, ale są bardziej miękkie. Można je również porównać do czekoladek.
Są dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu.
Polecam smakoszom czekolady.
Pochodzenie: przepis pochodzi z etykietki puszki mleka skondensowanego firmy Nestle
Ilość: forma 30/15 cm; 50-60 cukierków
Składniki:
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka
- 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50)
- 30 g masła
- 100 g cukru pudru
- 55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania
Przygotowanie:
- Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło.
- Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.
- Dodać cukier puder.
- Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
- Odstawić z płomienia.
- Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.
- Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.
- Kroić na małe kawałeczki.
- Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
A właśnie mam w lodówce puszkę, już wiem jak ją spożytkuję :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe czekoladki to coś pysznego;)
OdpowiedzUsuńJestem jedna z nielicznych znanych mi osob z Polandii, ktore od polskiej krowki wola angielska fudge. A domowa zawsze smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńjak tu przepysznie i przytulnie! :)
OdpowiedzUsuńbędę zaglądać i się inspirować, o taak. :)
Dziękuję za ciepłe słowa, zapraszam i pozdrawiam :)
UsuńPomysł na mleko bombowy, no i już mam pomysł na pyszności dla mojego małego słodkiego potwora :) Cukiereczki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis .Zapisuję .
OdpowiedzUsuńCzeloladki wyglądają rewelacyjnie
No wręcz cudowne, a bardzo słodkie, tak dla powszechnego mniemania, bo wiem, że różne są gusta :)
OdpowiedzUsuńOwszem, że słodkie, same składniki wskazują na to. Ale jak wspomniałaś, gusta są różne. Ja zjem 2-3 za jednym razem - to nie cukierki, które można jeść garściami, bardziej są jak czekoladki, a ich nie da się zjeść dużo :) Pozdrawiam.
UsuńPiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńCudowne cukierasy:) .... uwielbiam słodkosci:) i mleko skondensowane słodzone prosto z puchy też (nawet takie jeszcze nie skarmelizowane:))
OdpowiedzUsuńZachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html
OdpowiedzUsuńWow Daria, one są boskie! Alez bym zjadła takiego cukierasa!:)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie tutaj :) Słodko i czekoladowo...tak jak być powinno!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł, słodkości wyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńbosko wygląda!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!
obserwuję i zapraszam do mnie ;)
ale cudeńka!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńCukierki zrobiłam i były bardzo smaczne, takie domowe czekoladki jak z bombonierki :) Dzięki za przepisik.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Cieszę się, że smakowały. Faktycznie smakują jak czekoladki z bombonierki. Można je przechowywać bardzo długo.
UsuńCukiereczki wygladają przepysznie. Zrobiłam je ale nie wiem co poszło nie tak bo nie chcą stwardnieć i są strasznie miekkie :( Normalnie się załamałam :(
OdpowiedzUsuńUżyłaś dokładnie wszystkich składników jak w przepisie i przygotowalas tak samo jak w przepisie, nie mozliwe, że sie tak stalo, moze coś przeoczylas. Mi masa normalnie zastygala jak ją wyrównywalam już łyżką, wiec calkowite stwardnienie bylo tylko kwestia kilku minut w moim przypadku.
UsuńNo właśnie wszystkiego użyłam. może za dużo masła dałam bo chyba wyszło mi troche więcej niż w przepisie. Już sama nie wiem. Wydaje mi się że zrobiłam tak jak w przepisie. A ile czasu należy to gotować?
UsuńNależy podgrzewać do rozpuszczenia się składników, masło może być powodem, ale jeśli nie dodalas go o wiele za duzo tylko nieznacznie to nie powinno sie tak stac. Może za malo cukru pudru, bo to on jest głównym utwardzaczem.
UsuńNo właśnie może za mało cukru pudru. Spróbuje zrobić znów za jakis czas i dodam wiecej cukru. Czekoladki są do zjedzenia tylko są miekki ale je i tak zjem :)
OdpowiedzUsuńJa też właśnie zrobiłam cukierki, wszystkiego dałam tyle, ile trzeba, ale jak położyłam to na blachę 30x30 to wyszło ciasto płaskie, to niemożliwe, żeby wyszły z tego takie kostki grube jak na zdjęciu...
OdpowiedzUsuńZ tą formą to faktycznie się przeliczyłam, przepraszam, zmieniam na 30/15. Ale wykładając masę nie było zauwazalne, że forma, do której będziesz wylewać masę jest za duża? pozdrawiam.
UsuńByło zauważalne, ale jestem w ciąży, i zanim zajarzyłam, to było za późno :-)
Usuńa poza tym to wszystko w porządku z zastygnięciem?
OdpowiedzUsuńTak, to mi akurat wyszło :-)
UsuńTo chyba ja jestem jakąś pierdołą w kuchni, skoro mi nie wyszły takie proste cukiereczki.
UsuńOpracowałam patent i jem je łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńa bez czekolady się udadzą .?
OdpowiedzUsuńTo są cukierki czekoladowe, czekolada to właśnie najwazniejszy skladnik przepisu, więc nie ma możliwości, żeby jej zabrakło :) Jeśli szukasz czegoś bez czekolady i z użyciem mleczka to możesz zrobić sobie nadzienie ciasta Krajanka Milionera : http://dariaanna.blogspot.com/2011/12/milionaires-shortbread-czyli-krajanka.html
Usuńdo autorki Bloga:Daria czy myslisz ze jesli zamiast tego mleka skondensowanego slodzonego moglabym dac mleko skondensowane nieslodzone, doadalbym wtedy do niego cukru, nie mam mozliwosci zdobycia takiego jak w przepisie :(niestety a czekoladki wygladaja wysmienicie!!!!!!!jesli tak podpowiedz prosze ile musialbym dodac tego cukru, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeśli już chcesz tak eksperymentować to powiem Ci, że jest taka możliwość, ale wyjdą z tego cukierki krówki o czekoladowym smaku i nie jest to już takie proste, bo musiałabym zamieścić na takie krówki przepis. Ale do odważnych świat należy, więc jeśli masz ochotę się odważyć to pogotuj to mleko z 3/4 szkl. cukru, a resztę zrób jak w przepisie i zobaczysz co z tego wyjdzie, bo coś na pewno wyjdzie heh, ale nie będa to te cukierki. W pozytywnym sensie jak się nie uda, to zawsze jesteśmy bogaci o jakieś doświadczenie :) Pozdrawiam, żaluję, że nie mogę pomóc dokładniej. Co do dostępności mleczka, podpowiedz gdzie mieszkasz to może będę mogła podpowiedzieć Ci gdzie to kupić.
UsuńDaria mieszkam w Norwegii i niestety to mleko mogę dostać jedynie w polskim sklepie, wcześniej zamawiając je ekstra :/, to mleko jest tutaj dokładnie takie samo( Nestle ) ale tylko i wyłącznie niesłodzone :( , no nic zastanowię się, jesli się odważe to dam znać :)ale będąc w PL zaopatrze się w te mleko i już wiem że zapasy będą spore :D
OdpowiedzUsuńRozumiem, dziwna sprawa z tym Nestle, jeden rodzaj dostępności w Norwegii, a firma produkuje dwa rodzaje mleka :) Pozdrawiam.
UsuńDario mam pytanie. Czy to mleko skondensowane to musi byc koniecznie firmy Nestle? Może byc jakieś inne?
OdpowiedzUsuńW składnikach i w opisie nie jest nic wspomniane o tym, że chodzi o mleko skondensowane firmy Nestle. Może być każde inne. W pochodzeniu cukierków jest napisane, że przepis pochodzi z etykietki mleczka firmy Nestle - być może to zmyliło Cię.
UsuńWyszło mi :) Juz wiem gdzie zrobiłam błąd- pomyliłam puszki z mlekiem. Zamiast słodzonego wzięłam ostatnio niesłodzone :)
OdpowiedzUsuńNo to już wszystko wiadome :)
UsuńKochana Dario,
OdpowiedzUsuńzainspirowałaś mnie i nie wytrzymałam - zrobiłam! Wyszło za pierwszym razem, tata z tego dodatku do urodzinowego prezentu bardzo się ucieszył, bo jest łasuchem. :)
Bardzo Ci dziękuję,
Pozdrawiam :)
Dziękuję za tak ciepłe słowa. Bardzo się cieszę, że się udało i smakowało. Takie własnoręcznie robione prezenty jeszcze bardziej cieszą, ponieważ wkładamy w nie swoje serce. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńHello friends, how is everything, and what you want to say on the topic of this piece
OdpowiedzUsuńof writing, in my view its in fact amazing designed for me.
Have a look at my website :: stargames
I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up? I'm assuming
OdpowiedzUsuńhaving a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very internet smart so I'm not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks
My site - best options broker
Its such as you read my thoughts! You appear to grasp a lot approximately this, like
OdpowiedzUsuńyou wrote the ebook in it or something. I feel that you just could do with a few percent to power the message house a little bit, however
instead of that, this is great blog. A great read.
I will certainly be back.
My homepage - tobacco cigarette
Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in
OdpowiedzUsuńaccession
capital to assert that I get actually enjoyed account
your blog posts. Any way I’ll
be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.
Visit my web page ... http://matikaspilipinas.blogspot.ru/2011/06/mi-ultimo-adios-by-dr-jose-p-rizal.html
I'm really impressed with your writing skills as well as with the layout on your
OdpowiedzUsuńweblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice
quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..
Also see my site: infinite.Pobblelabs.org
you have got an important blog here! would you like to make some invite posts on my blog?
OdpowiedzUsuńmy web site > Properties For Sale In Almoradi Spain
Nice read, I just passed this onto a friend who
OdpowiedzUsuńwas doing some research on that. And he
actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that:
Thank you for lunch!
Feel free to surf my web page : http://www.gotorhodes.com
Hello. remarkable job. I did not expect
OdpowiedzUsuńthis. This is a great story. Thanks!
my site > http://www.allenashley.com/discussions/profile.php?mode=viewprofile&u=16530&sid=677835ffa8d5e76bf8139386c4024e45
Wow, marvelous weblog layout! How
OdpowiedzUsuńlengthy have you been running a blog for? you make blogging
look easy. The whole look of your web site is fantastic, let
alone the content!
Also visit my website - www.adfty.net
Thanks for your marvelous posting! I
OdpowiedzUsuńquite enjoyed reading it, you will be a great author.
I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back in the future.
I want to encourage you continue your great posts, have a nice holiday weekend!
My web page gloriouslinks.com
I to są czekoladki! ale mi smaka narobiłaś :D tym bardziej, że na dworze tak ponuro, chyba sama dzisiaj zrobię swoim dzieciakom jakieś czekoladki
OdpowiedzUsuń