Opis: Ciasto z masą budyniowo-maślaną o smaku cytrynowym z posmakiem Nutelli. Smak cytrynowy nie przeważa nad smakiem masła laskowego i odwrotnie. Puszysta bita śmietana przykryta jest herbatnikiem, który po pewnym czasie mięknie. Wierzch ciasta polany jest lukrem cytrynowym.
Ogólnie ciasto jest pyszne. Kilka dobrych lat temu było wręcz hitem wśród mojej rodziny i znajomych.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis dostałam od Mamy i dodałam swoją wersję z Nutellą
Ilość: blaszka o wym. 20/40 cm
Składniki Podstawowe:
- gotowy nasączony biszkopt z 4,5 lub 6 jaj - w zależności od naszych upodobań (ja upiekłam biszkopt z tego przepisu)
Składniki Na Masę Budyniowo-Maślaną:
- 0,5 l wody
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy na 0,5 l)*
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 250 g masła/margaryny
- 2 czubate łyżki Nutelli
Składniki Na Masę Śmietanową:
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody lub 2 śmietan-fixy
Składniki Dodatkowe:
- 18 herbatników maślanych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 płaskich łyżek (każda 15 ml) cukru pudru
- 30 ml wrzącej wody
Przygotowanie Masy Budyniowej:
- Do garnka wlać 300 ml wody.
- Wlać sok wyciśnięty z cytryny.
- Postawić garnek na średnim płomieniu kuchenki.
- Między czasie do pozostałej wody wsypać budyń.
- Wymieszać.
- Do gotującej się wody wlać mieszankę z budyniem.
- Mieszać do momentu, kiedy budyń przestanie gęstnieć.
- Ściągnąć garnek z płomienia.
- Ostudzić, często mieszając.Masło/Margarynę podzielić na kilka części.
- Zmiksować/Utrzeć na puszysto, czyli ok. 5 min.
- Dodawać po 1-2 łyżki budyniu do masła, stale miksując/ucierając.
- Dodać Nutellę.
- Zmiksować, aby masa uzyskała jednolity kolor.
- Wyłożyć masę na biszkopt.
- Wyrównać powierzchnię.
Przygotowanie Masy Śmietanowej:
przy użyciu żelatyny:
- Śmietanę ubić na puszysto, ale nie do końca sztywno.
- Do garnka wlać wodę.
- Dodać żelatynę.
- Podgrzać na małym płomieniu kuchenki, często mieszając do momentu, kiedy żelatyna się rozpuści (nie może się zagotować, bo straci właściwości).
- Ostudzić często mieszając lub umieszczając garnek na moment w zimnej wodzie.
- Do śmietany dodać cukier puder.
- Rozpocząć dalszy ciąg ubijania śmietany.
- Po krótkim czasie wlać letnią żelatynę, nie przerywając ubijania, ponieważ mogą zrobić się grudki-żelki.
- Ubijać do momentu, kiedy śmietana nabierze właściwej sztywności (gdy widoczne są na niej grudki, oznacza to, że śmietana jest za długo miksowana i za chwilę może się zważyć).
- Wyłożyć śmietanę na masę budyniową.
- Wyrównać.
- Śmietanę ubić zgodnie z instrukcją obsługi na opakowaniu śmietan-fixu.
Przygotowanie Lukru:
- Składniki połączyć ze sobą.
- Intensywnie mieszać lub rozcierać cukier puder, aby nie było zbyt dużo widocznych grudek cukrowych.
Przygotowanie Końcowe:
- Herbatniki ułożyć ciasno obok siebie na bitej śmietanie (tak, aby prawie stykały się bokami).
- Polać lukrem cytrynowym.
- Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aż masa i bita śmietana stwardnieją, a ciastka zmiękną.
- Gotowe kroić według herbatników.
Wygląda absolutnie wspaniale! Chętnie kiedyś zrobię to ciasto. Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Moja Mama byłaby wniebowzięta:) Chyba muszę jej zrobić przyjemność i przygotować to ciasto:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda. Tak doskonale ukrojone, równiutkie. Muszę sprawdzić jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) Fajne połączenie, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatne i orzeźwiające ciasto;)
OdpowiedzUsuńjest obłędny! bardzo delikatny ;]
OdpowiedzUsuńidealny na początek wiosny.
idealny, jak spod linijki
OdpowiedzUsuńPiękny:0 I taki równiutki...:) Trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńcytrynowe słodkości są pyszne.
OdpowiedzUsuńale cudo!!!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczko, zapewne też smaczne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie. Jak dam radę to na święta je upiekę:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOdważne połączenie - cytrusów i Nutelli nie spotkałam jeszcze razem w cieście, ale po chwili namysłu stwierdzam że to musi być coś niesamowicie pysznego :-)
OdpowiedzUsuńKusi! I jak wiosennie wygląda :)
Nie dosyć, że wygląda wprost idealnie, to połączenie smaków jest wyborne :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale i kusi niesamowicie tym delikatnym aromatem nutelli:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i tak wiosennie
OdpowiedzUsuńale pychota... :)
OdpowiedzUsuńKasia
o matko! wspaniałości!
OdpowiedzUsuńAle super wygląda to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńKurcze blade ale przepisy , co jeden to lepszy! gratulacje. Betty
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie. Pozdrawiam.
UsuńCzy do budyniu trzeba dodać cukier?
OdpowiedzUsuńJeśli dysponujemy budyniem bez cukru, to tak.
Usuńa tak się zastanawiałam i zrobiłam bez, i małe rozczarowanko
OdpowiedzUsuńw takich przypadkach, gdy masa nie jest dla nas słodka, to zawsze można do niej wsypac cukier puder i zmiksować, ale gdy już bez próbowania jest wyłożona na ciasto to trochę po wszystkim już.
Usuńczy ciasto ze smietana albo z kremem mozna dac na 18stke w sierpniu kiedy bedzie cieplo czy nie...twoim zdaniem jakie ciasta pasują..
OdpowiedzUsuńTak, można. Jeśli tylko masz do dyspozycji najlepiej miejsce w lodówce na to ciasto, no i podasz je w mieszkaniu, a nie na zewnątrz, gdzie panuje upał, bo ciasto może się rozpłynąć. Pozdrawiam.
UsuńCytrynowiec BOMBOWY!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam :)
UsuńUwielbiamy tego cytrynowca, robie go dosyć często i zawsze znika w tempie natychmiastowym. Dzięki za oryginalny przepis z dodatkiem Nutelli, która uwielbiamy równiez w domu, dlatego to ciasto tak nam zasmakowało.
OdpowiedzUsuń