Strony

piątek, 9 grudnia 2011

Zupa Gulaszowa Z Musztardą Gruboziarnistą






Opis: Zupa gulaszowa to moje rozwiązanie na chłodne oraz zimne dni. Jest rozgrzewająca i niesamowicie sycąca, a dodatek musztardy dodaje jej oryginalnego smaku.
Ale jest również jej minus, który tworzy go plusem. Mianowicie trzeba do tej zupy sporządzić marynatę, w której mięso powinno stać przez całą noc, a w efekcie końcowym uzyskamy bardzo miękkie mięso w zupie.
Idealnie sprawdza się również na imprezach jako pierwsze danie. 
Polecam szczerze.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: ok. 6-7 porcji



Składniki Na Marynatę
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z karczku lub łopatki
  • 50-70 ml mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 łyżki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  •  3-4 łyżki musztardy gruboziarnistej 



Składniki Pozostałe:
  • 3 łyżki oleju lub margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży por (część biała i lekko zielona)
  • 250-300 g pieczarek 
  • 0,5 l wody + 1 l bulionu wołowego
  • 2-3 średnie marchewki
  • ok. 5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam)



Przygotowanie Początkowe 
  1. Mięso pokroić w większą kostkę.
  2. Włożyć do jakiegoś głębszego naczynia.
  3. Zalać mlekiem.
  4. Dodać posiekany czosnek.
  5. Dodać sól.
  6. Dodać paprykę.
  7. Dodać majeranek.
  8. Dodać tymianek.
  9. Wszystko wymieszać.
  10. Zostawić na noc w lodówce.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni/w rondlu/w garnku (najlepiej nieprzywierające naczynie).
  2. Dodać mięso.
  3. Oprószyć mąką. 
  4. Smażyć na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy mięso zarumieni się.
  5. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
  6. Dodać pokrojony w krążki por.
  7. Dodać pokrojone w grubsze plastry lub ćwiartki  pieczarki.
  8. Przesmażać chwilę ok. 3-5 min.
  9. Zalać woda i bulionem.
  10. Dodać pokrojoną w kostkę marchew.
  11. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, do momentu, kiedy marchew marchew będzie średnio miękka.
  12. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
  13. Gotować do momentu, kiedy będą miękkie.
  14. Jeśli zupa jest za gęsta, należy dolać wody i powtórnie zagotować.
  15. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, musztardą.
  16. Dodać łyżkę śmietany, jeśli jest taka potrzeba.
  17. Podawać solo lub z pieczywem.

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajna i ciekawa zupa, szczególnie intrygująca jest w niej musztarda.

    OdpowiedzUsuń
  2. rzadko jadam zupy, ale takie konkretne, z mięskiem lubię najbardziej, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz będę próbować...

    OdpowiedzUsuń
  4. No to kasiek jestem ciekawa Twojej opinii.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.