Opis: Zupa gulaszowa to moje rozwiązanie na chłodne oraz zimne dni. Jest rozgrzewająca i niesamowicie sycąca, a dodatek musztardy dodaje jej oryginalnego smaku.
Ale jest również jej minus, który tworzy go plusem. Mianowicie trzeba do tej zupy sporządzić marynatę, w której mięso powinno stać przez całą noc, a w efekcie końcowym uzyskamy bardzo miękkie mięso w zupie.
Ale jest również jej minus, który tworzy go plusem. Mianowicie trzeba do tej zupy sporządzić marynatę, w której mięso powinno stać przez całą noc, a w efekcie końcowym uzyskamy bardzo miękkie mięso w zupie.
Idealnie sprawdza się również na imprezach jako pierwsze danie.
Polecam szczerze.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: ok. 6-7 porcji
Składniki Na Marynatę:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego z karczku lub łopatki
- 50-70 ml mleka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżki majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 3-4 łyżki musztardy gruboziarnistej
Składniki Pozostałe:
- 3 łyżki oleju lub margaryny
- 1 łyżka mąki
- 1 mała cebula
- 1 duży por (część biała i lekko zielona)
- 250-300 g pieczarek
- 0,5 l wody + 1 l bulionu wołowego
- 2-3 średnie marchewki
- ok. 5 średnich ziemniaków
- 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam)
Przygotowanie Początkowe :
- Mięso pokroić w większą kostkę.
- Włożyć do jakiegoś głębszego naczynia.
- Zalać mlekiem.
- Dodać posiekany czosnek.
- Dodać sól.
- Dodać paprykę.
- Dodać majeranek.
- Dodać tymianek.
- Wszystko wymieszać.
- Zostawić na noc w lodówce.
Przygotowanie Końcowe:
- Rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni/w rondlu/w garnku (najlepiej nieprzywierające naczynie).
- Dodać mięso.
- Oprószyć mąką.
- Smażyć na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy mięso zarumieni się.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać pokrojony w krążki por.
- Dodać pokrojone w grubsze plastry lub ćwiartki pieczarki.
- Przesmażać chwilę ok. 3-5 min.
- Zalać woda i bulionem.
- Dodać pokrojoną w kostkę marchew.
- Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, do momentu, kiedy marchew marchew będzie średnio miękka.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Gotować do momentu, kiedy będą miękkie.
- Jeśli zupa jest za gęsta, należy dolać wody i powtórnie zagotować.
- W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, musztardą.
- Dodać łyżkę śmietany, jeśli jest taka potrzeba.
- Podawać solo lub z pieczywem.
bardzo ciekawa zupa!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i ciekawa zupa, szczególnie intrygująca jest w niej musztarda.
OdpowiedzUsuńrzadko jadam zupy, ale takie konkretne, z mięskiem lubię najbardziej, pycha
OdpowiedzUsuńZaraz będę próbować...
OdpowiedzUsuńNo to kasiek jestem ciekawa Twojej opinii.
OdpowiedzUsuń