Opis: Strasznie długo zwlekałam z przygotowaniem tego ryżu. Albo miałam inne plany, albo wypadło mi z głowy, że mam zamiar go przygotować, albo jeszcze coś innego. Tak przeciągałam dobre 3 lata. Aż nie do wiary, że trafiła się okazja, zrobienia mojego kochanego ryżu na mleku. Jest to smak, który pamiętam ze szkolnej stołówki, którą wspominam bardzo ciepło, bo serwowano w niej najlepsze mleczne posiłki, jakie miałam okazję jadać poza domem.
A ten ryż jest bardzo miękki, mleczny, jabłkowy i cynamonowy. Nakłada się go jak jakąś ryżową pakę, ale ma to swoje plusy, ponieważ jest pyszny i właśnie tą strukturę lubię w nim najbardziej.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 150 g ryżu (najlepiej taki gorszej jakości, aby był bardzo lepki lub po prostu ryż kupowany luzem, z kilograma )
- szczypta soli
- ok. 1 szkl. mleka
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3 średnie jabłka
- 1 jajko (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ugotować ryż do średniej miękkości w osolonej wodzie (ugotować wg instrukcji na opakowaniu).
- Wyciągnąć z garnka i odcedzić z wody.
- Ryż włożyć z powrotem do garnka.
- Zalać mlekiem.
- Dodać masło.
- Dodać cukier.
- Dodać cynamon.
- Dodać starte na grubych oczkach tarki, jabłka.
- Wszystko wymieszać.
- Prażyć na małym płomieniu, aż ryż całkowicie wsiąknie mleko i stanie się miękki (gdyby nie był do końca miękki, a mleko całe wsiąknęło w ryż, należy dolać odrobinę mleka, do momentu, kiedy ryż zmięknie).
- Wbić jajko i szybko wymieszać.
- Podawać na ciepło, solo lub z bitą śmietaną i truskawkami.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie gorszej jakości, tylko zwykły okrągłoziarnisty, np. Arborio, spróbuj, bo taki to dopiero rozpływa się w ustach, kilka przepisów znajdziesz na moim blogu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
PS Jabłka i cynamon, to połączenie przeznaczone wręcz dla mlecznego ryżu :)
Uwielbiam ryż na mleku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż na mleku.
OdpowiedzUsuńTwój wygląda wyjątkowo smakowicie:)
mniam!!! ja z kolei bardzo często go przyrządzam, ale za każdym razem jestem tak urzeczona zapachem, że zapominam o zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńOj rozumiem Cię bardzo dobrze Kaś, rozumiem :)
OdpowiedzUsuńdream-about-muffins oczywiście można użyć takiego ryżu Arborio, ale zapewniam Cię, że na takich stołówkach na pewno go nie używali i był równie pyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPrzez długie lata jadłam ryż na mleku, taki kupny, bo nie umiałam zrobić tak pysznego sama. Ale jakiś czas temu odkryłam świetny przepis i już nie truję się gotowcami :-)
A ryż na mleku z jabłkami i cynamonem wręcz uwielbiam!
pyszności
OdpowiedzUsuńZrobiłam Twój ryż i bardzo nam posmakowała szczególnie teraz, gdy zaczęły się truskawki, więc go z nimi podałam i wg wskazówek ubiłam bitą śmietanę. Pysznie.
OdpowiedzUsuńZ truskawkami i bitą śmietaną smakuje najlepiej, zawsze podawali go nam tak w szkole i to było niebo w gębie, do dziś pamiętam, muszę chyba go zrobić znów w tej postaci :)
Usuń