Strony

czwartek, 15 grudnia 2011

Poświąteczny Resztkowiec







Opis: Nazwa ciasta nie jest zachęcająca, ale mogę podpowiedzieć, że jest to bardzo podobne ciasto do Wiewiórki/Placka Amerykańskiego. Z tą różnicą, że te jest bardziej bogate w różnorodne owoce i bakalie. Nazwałam je Poświątecznym Resztkowcem, ponieważ po okresie świątecznym, gdy zostaje mi dużo owoców i bakalii, piekę to ciasto. Jest bardzo wilgotne, szczerze powiem, że jeszcze tak wilgotnego ciasta nie jadłam. Ale jest też ta zła wiadomość, ponieważ ciasto przy wielkim nieszczęściu do wypieków, jakie niektórzy mają, może okazać się zakalcem z powodu tak dużej ilości, zawartych w nim owoców. 


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: blaszka o wymiarach 23/32 cm albo mniejsza lub długa forma na keks



Składniki:

Suche:
  • 2 szkl. mąki 
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki maku
  • 4-5 łyżek kokosu
  • 50 g rodzynek
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich 
Mokre:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. oleju
  • 0,5 łyżki olejku migdałowego
  • 1/2 szkl. mleka
 Świeże Owoce:
  • 3 jabłka 
  • inne wybrane owoce, nie mogą być zbyt dojrzałe ( u mnie : 2 gruszki, 2 mandarynki, 4 kiwi)



Składniki Dodatkowe:



Przygotowanie:
  1. W większej misce/naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mak, kokos, rodzynki i orzechy włoskie.
  2. W oddzielnym mniejszym naczyniu wymieszać składniki mokre: jajka, olej, olejek i mleko.
  3. Składniki suche połączyć z mokrymi i wymieszać łyżką.
  4. Owoce obrać i pokroić w kostkę.
  5. Dodać do miski z pozostałymi składnikami.
  6. Wymieszać delikatnie łyżką, aby nie rozmiażdżyć owoców.
  7. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  8. Wylać ciasto, na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
  9. Włożyć do piekarnika. 
  10. Piec 55-60 min. do "suchego patyczka" (pamiętajmy, ze jest to bardzo wilgotne ciasto i patyczek nie będzie całkowicie suchy).
  11. Wyciągnąć z piekarnika po upływie 5 min. od zakończenia pieczenia. 
  12. Ostudzić.
  13. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą kakaową.

10 komentarzy:

  1. Jeśli podobne do "wiewiórki" to na pewno by mi smakowało:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. Wiewiórka jest pyszna, więc Twoje ciasto tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Święta jeszcze przed nami - a ja wreszcie wiem co zrobię z ciastowymi pozostałościami ;-) Ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością smakuje wspaniale :D Uwielbiam takie wilgotne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Zapisuje sobie i na pewno zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witaj,bardzo polubiłam Twojego bloga.Często zagladam co nowego.Ostatnio robiłam bigos ten z mięsami z kością ,śliwkami i brzoskwiniami.Wyszedł pyszny.Sałatka z tuńczyka z jajkami super.Polecam watróbkę drobiową ok;30dg,do tego dwa jajka na twardo,ząbek czosnku,2łyzki majonezu /dałam Winiary/cebula,2 łyżki gesiego smalcu lub olej.Wątróbki pokroić,lekko obsmażyć,wyjąć.Na tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę.Wątróbki i cebulę do malaksera ,ale nie rozdrobić na papke/maja byc lekkie grudki.Dodać reszte składników./czosnek rozgnieść z solą/I do lodówki.Pycha ;polecam.Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że piszesz tak o moim blogu. Dziękuję serdecznie. A co do wątróbki to przepis jest ciekawy, ale rozumiem, że to takie smarowidło?

      Usuń
  7. Witaj,tak to smarowidło.Własnie dzisiaj bede robić,a potem może upiekę resztkowca poświątecznego.Miło pozdrawiam bożena.Już kiedys chyba na mai.la zamieniłyśmy pare słów.

    OdpowiedzUsuń
  8. ładnie wygląda ta polewa, możesz podać przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja ulubiona polewa :) Przepis jest na blogu: http://dariaanna.blogspot.ie/2011/12/lsniaca-polewa-kakaowa.html

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.