Nigdy nie jadłam ciecierzycy, zupy z dyni, zupy z chorizo, choć to ostatnie bardzo lubię, ponieważ przypomina mi salami, które uwielbiam. Gdy tylko przeczytałam przepis, stwierdziłam, że muszę zrobić tą zupę, a moje braki w niewiedzy dotyczącej smaków tych poszczególnych produktów będą zaspokojone.
Moje wnioski: ciecierzyca - dla mnie smakuje jak fasola gorszej kategorii, lekko twarda, co nie znaczy, ze jest niesmaczna; chorizo w zupie - sprawdza się idealnie, nadaje zupie lekkie zabarwienie i fajny smaczek; zupa z dyni - samo warzywo nie zachwyca mnie swoją postacią, ale nie podejrzewałabym, że zupa może tak dobrze smakować (część zmiksowana to chyba najlepsza zupa krem jaką jadłam).
Autor przepisu zatytułował ją swoją ulubioną, ale ja nie przywiązuję wagi do takich określeń, póki sama nie spróbuję, czy przyjmie się w moim mniemaniu.
Dopiero, gdy chorizo puściło soki, a dynia dodała lekkiej słodyczy i barwy całej zupie, wiedziałam, że zapowiada się coś smacznego. I tak też było. Zupa w rezultacie końcowym bardzo mi zasmakowała. Ma taki swojski smak, bo przypomina mi trochę naszą polską zupę fasolową.
Idealnie nadaje się na każdą porę roku, a ja upodobałam ją sobie szczególnie w szare, zimowe dni.
Szybko się ją przyrządza.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis z internetu (fig&cherry)
Ilość: 2-3 porcje; całość zupy to ok. 1,1 l
Składniki:
- 0,5 kg dyni (liczyć przed oczyszczeniem i obraniem)
- 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju/1 płaska łyżka margaryny
- 1 mniejsza cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5-1 łyżeczka chilli
- 1 kiełbasa chorizo
- 30-50 ml wody
- 500 ml bulionu (może być z kostki) lub wody
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
Przygotowanie:
- Dynię oczyścić z pestek i "makaronikowego" miąższu (ma pozostać sam twardy miąższ).
- Obrać ze skóry.
- Pokroić w większą kostkę.
- W garnku/rondlu rozgrzać tłuszcz.
- Dodać cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Smażyć na średnim płomieniu, aż cebula zacznie lekko brązowieć.
- Dodać chilli (ja dałam 1 łyżeczkę, żeby było lekko pikantne).
- Wymieszać.
- Dodać kiełbasę chorizo pokrojoną w krążki.
- Wlać wodę.
- Wymieszać wszystko.
- Smażyć/Dusić ok. 2 min.
- Dodać przygotowaną wcześniej dynię.
- Zalać bulionem/wodą.
- Gotować 10-15 min. pod przykryciem, do momentu, kiedy dynia zmięknie.
- Zupę odstawić z płomienia.
- Wyciągnąć z niej 1/2-2/3 zawartości dyni z odrobiną wywaru.
- Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Płyn wlać z powrotem do pozostałej zupy.
- Wlać śmietankę.
- Wszystko wymieszać.
- Dodać ciecierzycę.
- Włączyć na nowo płomień i lekko podgrzać, aby ciecierzyca uzyskała temp. podobną do pozostałych składników zupy.
- W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło solo lub z pieczywem, można pokropić sokiem z limetki/cytryny.
Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że polubiłaś dynię.
Pozdrawiam.
Mmm chorizo! To nowe ulubione odkrycie moje i męża, możemy je wcinać cały czas, najlepiej podsmażone! A, że nie można być monotonnym, następne kółko kiełbasy wyląduje w zupce:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubie krem z dyni, a i za chorizo przepadam. Ciecierzyca faktycznie smakuje troche jak fasolka - i podobnie jak ona, jest bardzo zdrowa. Podoba mi sie ta zupka, doskonale sie sprawdzi w chlodne zimowe wieczory.
OdpowiedzUsuńWitaj.Dziękuję za komentarz na moim blogu:) Dzięki temu znalazłam się na Twoim wspaniałym blogu:)ciasto z pianką bezową i migdałami faktycznie podobne:) pozdrawiam cieplutko w te chłodne dni:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam ani zupki dyniowej ani chorizo, ciekawi mnie smak;)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smakowitą, porywam miseczkę :)
OdpowiedzUsuńIle słońca w tym daniu! Prezentuje się pysznie. Chorizo jeszcze nie próbowałam ale tyle na ich temat słyszałam, że to tylko kwestia czasu ;)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko, co z ciecierzycą :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się przepysznie ! :))
OdpowiedzUsuńCiekawych smaku zachęcam do ugotowania tej zupy, bo to jedyny sposób na zaspokojenie naszych ciekawości smakowych i dziękuję za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńprezentuje się niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa :) Szkoda, że nie posiadam już dyni.
OdpowiedzUsuńbardzo prosze o dodanie kategorii i bannerku ndo posta, wtedy potwierdze przepis
OdpowiedzUsuńCzy chorizo można zastąpić czymś innym? Oczywiście bez uszczerbku na smaku... Mam piękną dynię hokaido, ciecierzycę (uwielbiam-świetna na trawienie) i brak trzeciego elementu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię ;)
Chorizo można coraz częściej kupić w polskich sklepach, szczególnie w supermarketach i delikatesach (ja kupuję najczęściej w Lidlu w Irlandii, ale myślę, że w Polsce tez powinna być, bo mają podobny wybór produktów). Jeśli naprawdę nie mamy tej kiełbaski to proponuję użyć salami, bo chorizo to tak jakby inna odmiana salami (chodzi mi o smak ;)). Pozdrawiam i mam nadzieję, że zupka będzie smakować.
UsuńHowdy! This post couldn't be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to send this article to him. Pretty sure he's going to have a good read.
OdpowiedzUsuńI appreciate you for sharing!
Here is my site ; options trading tutorial
My bгοthеr suggested I might likе this blog.
OdpowiedzUsuńΗе ωаs tоtally right. Тhis post
truly made my day. You сan not imagіne juѕt hоw much
tіme I haԁ spent for this info!
Тhаnks!
My ωeb page: vitamin shoppe coupon code