piątek, 15 stycznia 2016

Barszcz Czerwony Zabielany Z Ziemniakami






betroot and caramalized onion mash soup



beetroot soup and  potato island



beetroot soup

Opis: Na temat barszczu czerwonego zabielanego ze śmietaną oraz podawanego z okraszonymi ziemniakami nie opowiem Wam żadnej historii z Pani Wikipedii otóż jeszcze taka nie powstała, która byłaby udokumentowana, a szkoda, bo zupa jest typowo staropolską potrawą.
 Ale za to napisze jak to się je i z czym to się je :P Czyli Prosze Państwa mamy tu doczynienia z zupą, w której przed samym podaniem jak w przypadku barszczu czerwonego z uszkami ląduje dodatkowy składnik i jest to łyżka okraszanych i tłuczonych ziemniaków. 
Pamiętam jak przygotowywała ten barszcz moja babcia, bardzo dawno temu i przyznam szczerze, że zapomniałam o niej na jakieś 4 lata. Kompletnie wypadło mi z głowy, że taka zupa istniała, a ja zawsze zachwycałam się jej smakiem. Co prawda zachwycam się większością pysznych polskich zup, ale mam swych ulubieńców :) 
Z nadmiaru buraków po okresie poświątecznym nic interesującego nie przychodziło mi do głowy poza zwykłym czerwonym barszczem, który podaje np. do Krokietów Z Kapustą I Grzybami, Krokietów Z Kapustą I Mięsem oraz przeróżnych pierogów. Po dłuższej chwili zastanowienia wygrzebałam z pamięci, że oto kiedyś była sobie taka zupka i właśnie mam zamiar ją przygotować nie jako dodatek tylko pożywne danie obiadowe. W końcu kopiata łycha okraszonych ziemniaków w zupie to nie rosołek :) Ale powróćmy do zupy, jestem ciekawa czy u Was w domu się taki barszcz jadało i czy dalej go przyrządzacie. Moja córka spróbowała go chyba pierwszy raz i od razu go polubiła, ba, mało powiedziane, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Zupa jest bardzo łatwa do wykonania, bo wrzucam wszystkie warzywa z przyprawami do garnka i wolno, bardzo wolno gotuję na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała czerwony kolor i wydobyła z buraków ten wspaniały słodki smak.
Pozdrawiam.

Pochodzenie: kuchnia polska, przepis autorski

Ilość: ok.6 porcji zupy






Składniki Na Zupę:

  • ok. 800 g buraków
  • 2 średnie marchwie
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera (wielkości połowy pięści)
  • 0,5 średniego pora
  • kawałek mięsa na rosół (np. kość wołowa lub wieprzowa lub grzbiet/szkielet kurczaka) 
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki octu
  • ok. 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 200 g śmietany np. 18%
  • ok. 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej

Składniki Na Ziemniaki Okraszane:
  • ok. 8 średnich ziemniaków
  • ok. 3 mniejsze cebule
  • tłuszcz do smażenia ok. 4-5 łyżek


Przygotowanie Zupy:
  1. Buraki obrać (polecam użyć do tego zabiegu rękawiczek) i pokroić w ćwiartki.
  2. Włożyć do garnka.
  3. Wszystkie pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. na 3 części.
  4. Włożyć do garnka.
  5. Dodać porcję mięsa.
  6. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza majerankiem.
  7. Zalać wodą, aby przykryło wszystkie warzywa i lekko ponad stan (później zawsze można rozcieńczyć barszcz w zależności od smaku buraków jakimi dysponujemy).
  8. Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym płomieniu podobnie jak rosół, aby uzyskać prawdziwie czerwony kolor barszczu i idealny słodki smak.
  9. Pod koniec dodać rozgnieciony/roztarty w doni majeranek.
  10. Z gotowego jak na razie barszczu wyciągnąć warzywa, z których dowolną ilość wg naszego uznania zetrzemy na tarce o grubych oczkach i dodamy z powrotem do barszczu.
  11. Barszcz możemy w tym momencie rozcieńczyć przegotowaną wodą i doprawiamy do smaku jak na barszcz czerwony, czyli dodajemy więcej soli, cukru, octu i pieprzu (u mnie wyszło 2 litry barszczu).
  12. Gdy uzyskamy zadowalający nas smak doprawiamy tylko czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale w ten sposób, że przeciskamy czosnek przez praskę, ale nie odcinamy go od niej , aby w całości dodać go do zupy, tylko zamaczamy praskę wraz z czosnkiem i lekko mieszamy nią w zupie, wtedy czosnek dodaje aromatu o wiele większego niż ugotowany w zupie, ale nie przesadzamy ze smakiem dodając go w całości przeciśniętego. 
  13. Na sam koniec odlewamy chochlę barszczu.
  14. Dodajemy do odlanej ilości śmietanę i mieszamy, co zahartuje naszą zupę.
  15. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników bez grudek.
  16. Gotową mieszankę wlewamy do zupy i zagotowujemy mieszając.
  17. Zupę podawać z okraszonymi ziemniakami.



Przygotowanie Ziemniaków Okraszanych:
  1. Obrać ziemniaki w połowie gotowania zupy, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości oraz odcedzić.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu udusić i przyrumienić obrane i posiekane cebule.
  3. Ziemniaki potraktować tłuczkiem lub prasą do ziemniaków i dodać cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz wszystko wymieszać.




41 komentarzy:

  1. po samych zdjęciach zgłodniałam:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, muszę sobie zrobic dziś barszczyk

      Zapraszam do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

      Usuń
    2. Też zgłodniałam...

      Usuń
  2. Przepyszne zdjęcia. Uwielbiam taki barszcz. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zabielany barszcz. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, wiosenny przepis :)


    Zapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, na pewno spróbuję :) Mam nadzieję, że tym razem barszcz wyjdzie tak, jak powinien :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Barszcz wyszedł naprawdę ekstra :) Ma zupełnie inny smak niż ten z torebki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robilam ten barszcz i wyszedł obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Będę musiał spróbować, choć wcześniej muszę zakupić potwinę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały! Polecam przygotować taką zupę w formie kremu. Cudnownie smakuje i jeszcze lepiej pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za piękny kolor tego barszczu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak, pyszny barszczyk z tak przygotywanym i ziemniakami to jest to! Podobnie jak Ty zapomniałem o tej zupie, więc wielkie dzięki za przypomnienie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł. Wygląda bardzo sycąco

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj zrobiłem barszczyk trochę inaczej.Buraczki pokrojone w kostkę z cebulką podsmażyłem na maśle na patelni.Pokrojoną w kostkę włoszczyznę zalałem wodą dodałem buraczki z patelni,liście laurowee ziele angielskie i sól.Po ugotowaniu całość wrzuciłem do termomiksa i zblendowałem przyprawiłem cukrem i cytryną.Na talerzu dodałem śmietankę 30% kazdemu wg upodobania.Naturalnie całość z ziemniaczkami okraszonymi cebulką.POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam barszczyk czerwony :) Z botwinki zwłaszcza :) Wchodzi jak złoto :) Chyba sobie dziś na obiadek zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis bardzo fajny, a ze zdjęć widzę, że barszcz wygląda jak ten od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Stanowczo wolę wersję wigilijną https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-czerwony-z-uszkam. Tradycyjny barszcz jest najlepszy, na pysznym zakwasie. Jaką wersje na świąteczny stół przygotowujecie? Nie mogę się już doczekać świąt i tych cudownych potraw, które w tym dniu smakują wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Byłam za granicą na wakacjach, wróciłam do kraju i tak brakowało mi takiego barszczyku i innych polskich dań, że po prostu rzuciłam się na jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam identyczny jak w przepisie, smak nie do opisania ! niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda super, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. moja mama taki robi i ja osobiście go uwielbiam, własnie w takiej postaci, osobno ziemniaczki i jeszcze buraczek w kawałku, mmmmmmm pyszowne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ojej! Taki jak robiła moja babcia! dziękuję za ten przepis!
    Zapraszam, może i u mnie znajdziesz coś dla siebie -> paapilotkaa.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda smacznie i pewnie takie jest:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis bardzo fajny, a ze zdjęć widzę, że barszcz wygląda jak ten od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Robię tak samo jak w tym przepisie mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  25. Super pomysł. Wygląda bardzo sycąco

    OdpowiedzUsuń
  26. Barszcz wygląda bardzo smakowicie! Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  27. Super przepis! dziękuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Thank you for sharing
    https://aab-edu.net/

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda bardzo smakowicie! ; )

    OdpowiedzUsuń
  30. Thank you for sharing
    https://aab-edu.net/

    OdpowiedzUsuń
  31. super tutaj bede odwiedzał częsciej !

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo ciekawa strona, widać włożony trud i zaangażowanie.
    Zapraszam też na strony:
    Wyburzenia - zwzpirek.pl
    Cegielnia - cegielniamichalow.pl
    Cytaty - boheas.com
    Dada - dada-jd.com

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...