Opis: Zamysł zupy miał być taki, że przygotujemy ją w błyskawiczny, bezproblemowy i lekki sposób (śledzący mnie na facebooku wiedzą z czego wynikała taka potrzeba ;) . Także dziś zupa krem bez dodatkowych komplikacji jak smażenie itp. Wrzucamy główne składniki do garnka i zupa gotowa. Nie zapominajmy, ze miało być smacznie, dlatego też lubczyk w tej zupie. W tak prostym wykonaniu w pewnym momencie trzeba tę zupę podkręcić, żeby nie była następna przeciętną zupą krem, więc nie zapomnijcie o przyprawach.
Smacznego
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: ok. 1,25 l zupy, czyli ok. 3 duże porcje
Składniki:
- 250 g korzenia pietruszki
- 350 g mrożonego groszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany
- pieprz
- sól
- 2-3 odtłuszczone plastry sera cheddar
Przygotowanie:
- Do garnka dodajemy obrany korzeń pietruszki (jak obrałam pietruszkę, a następnie również za pomocą obieraczki obrałam pietruszkę i powstały płaty, co ułatwiło i przyśpieszyło gotowanie).
- Dodajemy groszek.
- Zalewamy wodą tak, aby tylko przykryło warzywa.
- Gotujemy na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy groszek będzie miękki, ale nie rozgotowany.
- Dodajemy lubczyk.
- Gotową zupę miksujemy, w razie konieczności dolewamy wrzącej wody.
- Dodajemy pozostałe przyprawy.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dodajemy łyżkę śmietany/jogurtu i miksujemy ponownie.
- Podajemy z plastrem sera cheddar na zupie, zupę można podgrzać w mikrofalówce przez kilka sekund, aby cheddar się rozpuścił i dodał całej zupie smaku.
efektownie podane i wygląda apetycznie;
OdpowiedzUsuńzapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html
mmmmm, pysznie wygląda i na pewno smakuje
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńhaha to na pewno jest pyszne :) Polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio! Wyszło przepysznie, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie gruszki i pietruszki. Dawno nie robiłam takiego kremu, spróbuję z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńJaka ładna zielona zupa... musi być dobra!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem więc to jest coś zdecydowanie dla mnie
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie, bardzo fajny przepis. W weekend zabieram się do roboty;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Jaki inny ser będzie pasował do zupy, zamiast cheddara? Uwielbiam kozi, czy mogę go użyć?
OdpowiedzUsuńAgata z Born to Cook
Bardzo długo szukałam dobrego przepisu na krem z groszku, ten myślę, że będzie idealny.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Krem wygląda smakowicie, zieleń przyciąga ;)
OdpowiedzUsuńFajny wpis
OdpowiedzUsuńIdealny czas na zrobienie kremu z groszku ! Nabrałam smaków :) w tym tygodniu na pewno zrobię krem z groszku :)
OdpowiedzUsuńKrem z gruszki i pietruszki robiłam swego czasu, teraz czas na groszek :) Uwielbiam zupy krem w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńPowracam znowu! Zrobiłam i wyszedł przepyszny! Polecam zrobić wersję z groszku mrożonego a nie tego konserwowego, bo smak jest zupełnie inny! :)
UsuńProste, tanie i pyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńfajny kolor!
OdpowiedzUsuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki! Zdrowe i smaczne ; )
OdpowiedzUsuń