środa, 23 lipca 2014

Zupa Krem Z Batata I Marchwi




sweet potato and carrot soup


sweet and carrot soup


sweet potato and carrot soup



Opis: Kolejna zupa krem, tym razem zupa o zupełnie innym smaku od pozostałych kremowych na blogu. Ma słodko-ostry smak, nie dodaję do niej śmietany lub mleka, aby nie zakłóciło to jej smaku. Tylko kilka składników i zupa gotowa w 15-20 minut. Gwarantuję, że zasmakuje Wam i pomimo jej ostrości będziecie do niej wracali zarówno zimą jak i latem. Idealnym jej dopełnieniem będzie ser kozi lub Brie/Camembert. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis autorski


Ilość: 3-4 porcje; 1,3 l zupy


poniedziałek, 14 lipca 2014

Krem Brokułowy




IMGP0523


IMGP0541


zupa krem z brokułów (2)


Opis: Zupa brokułowa to następny klasyk wszystkich kuchni świata, bo kto jej nie zna i kto jej nie próbował. Osobiście nie przygotowuję jej bardzo często tak jak Zupy Krem Z Porów I Ziemniaków czy Zupy Krem Z Cukinii Z Fetą, ale staram się jak mogę, przygotowywać tę zupkę na przemian z brokułem na parze, gdy tylko to piękne warzywko gości w mojej lodówce. A dokładnie ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoki poziom błonnika oraz wiele innych właściwości odżywczych brokuła jak witamina C, której ma najwięcej, bo 200 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowania na ową witaminę. W brokule występuje także witamina A, B1, B2, PP i sole mineralne.
  Pamiętajmy, aby brokuł na zupę zawsze był zielony, nie zwiędnięty i swieży, przechowujmy go w lodówce,  aby nie stracił chlorofilu.
Zupka z brokułem zapewni nam lekki i pożywny obiad. Bez wyrzutów sumienia możemy zjeść nawet 3/4 jej zawartości. Przeważnie zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym, a bulion drobiowy wodą, ale to już nie ten sam smak, więc wybór należy do Was. Dodatkowo pieprz zastępuję sosem Tabasco, który wspomaga trawienie i dodaje lekkiego "kopa" zupie.


Pochodzenie: przepis autorski


Ilość: 4 porcje

sobota, 12 lipca 2014

Beef Stroganoff (Wołowina Strogonow)




_IGP6634


_IGP6614


Opis: Beef Stroganoff to klasyczne rosyjskie danie. Zazwyczaj podaje się je z makaronem. Danie stało się niesamowicie popularne w Ameryce, gdzie każdy wie jak je prawidłowo przygotować. W Polsce jeszcze niestety panuje moda na dodawanie własnych składników i pomysłów do tego dania i tak powstają różne wersje Strogonowa. Ja przedstawiam Wam klasykę samą w sobie, która jest banalna do wykonania i może zaskoczyć smakiem, ponieważ w tej jej prostocie tkwi siła smaku.
Serdecznie polecam.


Pochodzenie : kuchnia rosyjska, przepis autorski


Ilość: 3 porcje


piątek, 11 lipca 2014

Spaghetti Z Wołowym Ragu Z Soczewicą I Pomarańczami




_IGP6850


Untitled Export


Spaghetti with lentil and orange beef ragu



Opis: Szczerze przyznam, że stęskniłam się za Wami i blogiem, dlatego dziś mam dla Was przepis na smaczną odmianę ragout, więc jeśli znudziło się Wam klasyczne Spaghetti Bolognese śmiało możecie zastąpić je tym przepisem.
 Moje ragout to smaki kuchni azjatyckiej . Każde ragout bardzo się nawzajem przypominają, ale te może i nawet zasmakuje Wam bardziej, bo curry i pomarańcze dodają mu naprawdę ciekawego orzeźwiającego smaku, a do tego soczewica przypomni o tym, że się w nim znajduje, ponieważ znacząco zagęści sos, dlatego też mniejsza ilość mięsa w przepisie jest wskazana, co również rozwiązuje problem spożytkowania małej ilości mięsa na danie obiadowe dla rodzinki.
Serdecznie polecam.

Pochodzenie: przepis autorski

Ilość: 3-5 porcji


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...