Opis: Tym razem proponuję Wam drobiowe chili. Wołowe Chili con carne to nie ukrywam moje ulubione, ale przyznam, że chcąc ugotować je w lżejszej wersji, czyli z mięsem drobiowym, zastąpienie mięsa drobiowym nie było już tak smacznym rozwiązaniem jak po prostu mała zmiana całego oryginalnego przepisu.
Mięso drobiowe, które jest bardzo delikatne, świetnie sprawdza się bez dodatku pomidorów i tylko z samymi przyprawami, więc polecam Wam dzisiejsze chili z indykiem i dynią, a że jesień to temat w sam raz na najbliższe dni, tym bardziej przygotujcie sobie to danie.
Możemy podać je z pieczywem, ryżem i nachosami, a nawet z kawałkami awokado. Polecam.
Pochodzenie: przepis własny; kuchnia meksykańska i amerykańska
Ilość: 3-5 porcji
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 400 g mięsa z piersi z indyka
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cuminu
- 1 łyżeczka mixed spice (przyprawa do piernika)
- ok. 5 łyżeczek zielonego curry (ok. 50 g) *
- 2 szkl. rosołu/bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1 mniejsza dynia piżmowa (ok. 600 g)
- 1 puszka białej fasoli
- 0,5 - 2/3 puszki kukurydzy
- ok. 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
* w zależności od jakości zielonego curry należy przyprawić chili wg swojego uznania, u mnie było to 5 łyżeczek zielonego curry
Przygotowanie:
- Rozgrzać rondel.
- Dodać olej.
- Dodać mięso pokrojone w cienkie paski o długości ok. 3 cm.
- Przesmażyć na średnim płomieniu do momentu zarumienienia się mięsa.
- Dodać pokrojoną w pół-plastry cebulę.
- Zrumienić wraz z mięsem.
- Posolić.
- Dodać kurkumę.
- Dodać cumin.
- Dodać mixed spice (przyprawę do piernika).
- Przesmażyć przyprawy ok. 2 min. na średnim płomieniu często mieszając, aby nie przypaliły się.
- Dodać curry.
- Dodać kakao.
- Wszystko zalać rosołem/bulionem drobiowym tak, aby warzywa były tylko zakryte płynem.
- Gotować pod przykryciem 15-20 min. na wolnym płomieniu, aby indyk zmiękł i stał się kruchy.
- Dodać obraną, oczyszczoną z pestek i miąższu oraz pokrojoną w kostkę dynię.
- Dodać odsączoną z zalewy fasolę.
- Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
- Dolać dodatkową ilość rosołu/bulionu drobiowego, aby zakryć warzywa.
- Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy dynia zmięknie.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżką miodu, aby potrawa była ostra, ale również lekko słodka.
świetnie się prezentuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis :) Na pewno wykorzystam, może po weekendzie :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś apetytu :D
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie ...
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, a do tego zdjęcia są naprawdę piękne!
OdpowiedzUsuńkolejny super przepis na Twoim blogu :) pozdrawiam i dziękuje!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :) kolejny wspaniały przepis :) no i te super zdjęcia, które zachęcają do własnych prób
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :) chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :) bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńNiby ostre, a jednak słodkie:)
OdpowiedzUsuńI na szczęście nie były mega trudne do przygotowania:D
OdpowiedzUsuńFajny blog :) Zostaje na dłużej ;)
OdpowiedzUsuńwolnej chwili zapraszam do siebie :)
http://blogowszystkimevi.bloog.pl
O zjadłbym takie cudo:D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Szkoda że u mnie w ogródku nie ma dyni :/
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba ! nie wiedziałem że to takie proste
OdpowiedzUsuń