Strony

środa, 23 lipca 2014

Zupa Krem Z Batata I Marchwi




sweet potato and carrot soup


sweet and carrot soup


sweet potato and carrot soup



Opis: Kolejna zupa krem, tym razem zupa o zupełnie innym smaku od pozostałych kremowych na blogu. Ma słodko-ostry smak, nie dodaję do niej śmietany lub mleka, aby nie zakłóciło to jej smaku. Tylko kilka składników i zupa gotowa w 15-20 minut. Gwarantuję, że zasmakuje Wam i pomimo jej ostrości będziecie do niej wracali zarówno zimą jak i latem. Idealnym jej dopełnieniem będzie ser kozi lub Brie/Camembert. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis autorski


Ilość: 3-4 porcje; 1,3 l zupy




Składniki:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 większa cebula (150 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g obranego batata
  • 4 średnie marchewki 
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek *
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,7 l wody
* jest to pasta z papryczek chili, więc można zastąpić ją również inną pastą o podobnym składzie


Przygotowanie
  1. Rozgrzać garnek/rondel.
  2. Dodać olej.
  3. Dodać cebulę posiekaną w kostkę.
  4. Przesmażyć do momentu zeszklenia.
  5. Dodać posiekany czosnek.
  6. Przesmażyć na złocisto.
  7. Dodać batata pokrojonego w kostkę.
  8. Dodać marchew pokrojoną w kostkę.
  9. Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.
  10. Dodać pastę sambal oelek.
  11. Dodać curry.
  12. Krótko przesmażyć, aby składniki połączyły się.
  13. Zalać wodą.
  14. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do miękkości warzyw. W razie konieczności dolewać stopniowo odrobinę wyparowanej wody.
  15. Zupę zmiksować na kremową konsystencję. Powinno jej wyjść 1,3 l, więc w razie konieczności dolać przegotowanej wrzącej wody, aby dopełnić płyn.
  16. Doprawić solą.
  17. Podawać z serem Brie i zieleniną np. zieloną cebulką.


10 komentarzy:

  1. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam zupy kremy, szczególnie takie z charakterem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie (słodkie warzywa), tylko gdzie w Polsce dostać porządnego batata? Niby są w Almie czy P&P, ale to pewnie dojrzewające w kontenerach, sprowadzane przez pół świata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupy krem. Dziękuje za piękne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie :) jestem wielką fanką zup kremowych, tak więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj,
    Ładne strzały !! I co dużo pysznego jedzenia.
    Sprawiasz, że głodny, .. hmmm .. !!

    Włoska Restauracja w Tel Awiwie

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa mega, ale Twoja sukienka lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna sprawa, z pewnością ją zrobie,Jestem głodna a tu takie rzeczy :)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie: passionatanyprice.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.