Opis: Kolejna zupa krem, tym razem zupa o zupełnie innym smaku od pozostałych kremowych na blogu. Ma słodko-ostry smak, nie dodaję do niej śmietany lub mleka, aby nie zakłóciło to jej smaku. Tylko kilka składników i zupa gotowa w 15-20 minut. Gwarantuję, że zasmakuje Wam i pomimo jej ostrości będziecie do niej wracali zarówno zimą jak i latem. Idealnym jej dopełnieniem będzie ser kozi lub Brie/Camembert.
Polecam.
Pochodzenie: przepis autorski
Ilość: 3-4 porcje; 1,3 l zupy
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 większa cebula (150 g)
- 2 ząbki czosnku
- 400 g obranego batata
- 4 średnie marchewki
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek *
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,7 l wody
* jest to pasta z papryczek chili, więc można zastąpić ją również inną pastą o podobnym składzie
Przygotowanie:
- Rozgrzać garnek/rondel.
- Dodać olej.
- Dodać cebulę posiekaną w kostkę.
- Przesmażyć do momentu zeszklenia.
- Dodać posiekany czosnek.
- Przesmażyć na złocisto.
- Dodać batata pokrojonego w kostkę.
- Dodać marchew pokrojoną w kostkę.
- Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.
- Dodać pastę sambal oelek.
- Dodać curry.
- Krótko przesmażyć, aby składniki połączyły się.
- Zalać wodą.
- Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do miękkości warzyw. W razie konieczności dolewać stopniowo odrobinę wyparowanej wody.
- Zupę zmiksować na kremową konsystencję. Powinno jej wyjść 1,3 l, więc w razie konieczności dolać przegotowanej wrzącej wody, aby dopełnić płyn.
- Doprawić solą.
- Podawać z serem Brie i zieleniną np. zieloną cebulką.
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam zupy kremy, szczególnie takie z charakterem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie (słodkie warzywa), tylko gdzie w Polsce dostać porządnego batata? Niby są w Almie czy P&P, ale to pewnie dojrzewające w kontenerach, sprowadzane przez pół świata.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem. Dziękuje za piękne przepisy
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) jestem wielką fanką zup kremowych, tak więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńŁadne strzały !! I co dużo pysznego jedzenia.
Sprawiasz, że głodny, .. hmmm .. !!
Włoska Restauracja w Tel Awiwie
Zupa mega, ale Twoja sukienka lepsza:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się sukienka lepsza:)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa, z pewnością ją zrobie,Jestem głodna a tu takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie: passionatanyprice.blogspot.com :)
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń