środa, 20 lutego 2013

Red Velvet Cake/Czerwone Ciasto Z Masą Z Serka Kremowego








Opis: Red Velvet cake to typowe popularne amerykańskie ciasto-tort. 
Jest to ciasto ucierane z dodatkiem maślanki i octu, dzięki czemu jego struktura po upieczeniu jest bardzo wilgotna, lekko zbita a zarazem miękką i puszysta. Czerwony kolor gra tu główne skrzypce, więc jeśli chcecie uzyskać taki kolor to koniecznością jest użycie barwnika. Jeśli ktoś nie przepada za sztucznymi dodatkami i trochę mniej zachęcającym kolorem, może użyć soku z buraka i przez dłuższe gotowanie go zredukować jego płyn do 25-30 ml.
Ciasto może wydawać się Wam trochę banalne na pozór, bo cóż to za ciasto babkowe z kremem serkowym - przynajmniej mi się tak zawsze wydawało. Dopiero dzień Św. Walentego trochę zachęcił mnie do spróbowania tego ciasta. 
Pomyślałam: "Szybkie i łatwe do wykonania, ponieważ musimy upiec tylko 2 placki. Następnie przygotować błyskawiczną masę do przełożenia. I koniec. Nic nie tracę, a prawie wszystkie składniki mam w domu." Wzięłam się do roboty, a na drugi dzień po skosztowaniu tego ciasta byłam ogromnie zaskoczona całym rezultatem, bo ciasto okazało się pyszne. Gęste, babkowe i ta masa... cudo :) Odpowiednio słodkie, bo spotkałam się również z przepisami, które miały dużo więcej cukru, ale mimo tego ciasto w dalszym ciągu należy do słodszych ciast i tych, które są bardzo wydajne.
Także ten wypiek na pewno powtórzę niejednokrotnie o co zostałam już poproszona, a Was serdecznie zachęcam do wypróbowania.


Pochodzenie: kuchnia amerykańska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu


Ilość: tortownica o śred. 23-24 cm (u mnie 24 cm)


poniedziałek, 18 lutego 2013

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym







Opis: Krokiety z pieczarkami i serem żółtym to nasze drugie ulubione krokiety, na równi z Krokietami Z Kapustą I Pieczarkami.
Moi domownicy uwielbiają rozpuszczony ser żółty, a z pieczarkami i w dodatku w krokietach sprawa staje się jasna - wiadomo, że będzie walka o ostatniego krokieta :) Kto pierwszy ten lepszy ;)
Ilość sera podana w przepisie jest dla nas bardzo odpowiednia. Próbowałam z większą ilością sera, ale przyznam, że nie był to dobry pomysł. 
Polecam. 


Pochodzenie: przepis własny i ogólnodostępny


Ilość: 6-7 dużych krokietów 


poniedziałek, 11 lutego 2013

Wilgotne Ciasto Na Białkach Z Ananasem I Migdałami W Brązowym Cukrze






Opis: Zamrożone lub świeże białka, które zgromadzimy możemy wykorzystać do tego ciasta. Bez użycia nawet jednego żółtka upieczemy niesamowicie wilgotne ciasto, a to za sprawą dodatku maślanki i soku. Ciasto posiada zbitą konsystencję, ale bardzo wilgotną. Pieczemy je do góry dnem, aby ananasy nie zatopiły się w cieście i pozostały pod karmelowymi migdałami. 
Polecam szczerze ten wypiek, szczególnie ze względu na dzieci, które nie lubią suchych ciast, które trzeba popijać herbatą (z tego względu moje dziecko nie mogło oderwać się od tego ciasta).


Pochodzenie: przepis własny 


Ilość: blaszka o wym. 32/23 cm


środa, 6 lutego 2013

Piersi Z Kurczaka Nadziewane Karczochami, Szczypiorkiem I Fetą W Białym Sosie Tymiankowo-Cytrynowym








Opis: Moje kieszonki z piersi kurczaka powstały spontanicznie. Jak zwykle na szybko padła decyzja, aby kupić piersi kurczaka, ale tym razem obiecałam sobie, że nie może być nudno, czyli odpadają ukochane przez mojego M. kotlety drobiowe a'la schabowe.
Wyciągnęłam moje długo czekające na okazję karczochy w marynacie, a chwilę potem ser feta, który też jakoś nie miał okazji ostatnio zaistnieć w mojej kuchni. Przypadkiem natknęłam się na pomysł z wykorzystaniem piersi kurczaka właśnie z ww. składnikami i wzięłam się do roboty. Przeszukując internet okazało się, że taki farsz jest dość popularny, więc byłam pozytywnie nastawiona i stworzyłam swoją wersję tego dania.
Oczywiście byłam bardzo ciekawa rezultatu, ponieważ nigdy wcześniej nie miałam styczności z karczochami. W efekcie końcowym kieszonki tak mi zasmakowały, że na drugi dzień zrobiłam je ponownie.
Danie urzekło mnie łatwością i szybkością w przygotowaniu, lekkością mimo zawartości sera i sosu oraz nieco innym smakiem w klimacie ostro-kwaśnym.
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny zainspirowany różnymi źródłami z internetu


Ilość: 8 roladek, czyli 8 porcji (należy wziąć pod uwagę to, że roladki są lekkie i jako jedną porcję liczyć nawet 2 sztuki dla dorosłego)


niedziela, 3 lutego 2013

Faworki/Chrust






Opis: Faworki/Chrust to nie tylko tradycyjne ciastka polskie, ale również niemieckie oraz litewskie. Ciastka smażone są na oleju lub smalcu, a następnie posypywane cukrem pudrem lub kryształem. W strukturze kruche i lekko śmietankowe. W Polsce najczęściej przygotowywane w Tłusty Czwartek. Ich przygotowanie wymaga większego wysiłku fizycznego, ponieważ musimy się nad nim odrobinę wyżyć ;), ale poza tym są bezproblemowe i zawsze się udają. Zachęcam do ich zrobienia szczególnie te osoby, które jeszcze niepewnie podchodzą do rozpoczęcia przygody z pączkami, a nie chcą obojętnie przeżyć Tłustego Czwartku lub posiłkować się kupnymi wypiekami.
Oczywiście najlepsze faworki to te, z dużą ilością bąbelków, ale to zależy od naszego zaangażowania w wspomniane wcześniej wyżycie się nad ciastem ;) Także w nas siła, aby faworki smakowały najlepiej :). Najświeższe są najsmaczniejsze.
Polecam.

p.s. Nie przejmujcie się białkami i zamroźcie je w woreczku - na niczym nie stracą, a zawsze można upiec z nich Kokosanki lub coś innego (coś się wymyśli ;)).


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 2 średnie miski (każda o poj. 2,5 l)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...