Opis: Red Velvet cake to typowe popularne amerykańskie ciasto-tort.
Jest to ciasto ucierane z dodatkiem maślanki i octu, dzięki czemu jego struktura po upieczeniu jest bardzo wilgotna, lekko zbita a zarazem miękką i puszysta. Czerwony kolor gra tu główne skrzypce, więc jeśli chcecie uzyskać taki kolor to koniecznością jest użycie barwnika. Jeśli ktoś nie przepada za sztucznymi dodatkami i trochę mniej zachęcającym kolorem, może użyć soku z buraka i przez dłuższe gotowanie go zredukować jego płyn do 25-30 ml.
Ciasto może wydawać się Wam trochę banalne na pozór, bo cóż to za ciasto babkowe z kremem serkowym - przynajmniej mi się tak zawsze wydawało. Dopiero dzień Św. Walentego trochę zachęcił mnie do spróbowania tego ciasta.
Pomyślałam: "Szybkie i łatwe do wykonania, ponieważ musimy upiec tylko 2 placki. Następnie przygotować błyskawiczną masę do przełożenia. I koniec. Nic nie tracę, a prawie wszystkie składniki mam w domu." Wzięłam się do roboty, a na drugi dzień po skosztowaniu tego ciasta byłam ogromnie zaskoczona całym rezultatem, bo ciasto okazało się pyszne. Gęste, babkowe i ta masa... cudo :) Odpowiednio słodkie, bo spotkałam się również z przepisami, które miały dużo więcej cukru, ale mimo tego ciasto w dalszym ciągu należy do słodszych ciast i tych, które są bardzo wydajne.
Także ten wypiek na pewno powtórzę niejednokrotnie o co zostałam już poproszona, a Was serdecznie zachęcam do wypróbowania.
Pochodzenie: kuchnia amerykańska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość: tortownica o śred. 23-24 cm (u mnie 24 cm)