piątek, 29 czerwca 2012

Polędwiczki Wieprzowe W Sosie Musztardowo-Śmietanowym Z Kokosem Podane Na Sałatce







Opis: Polędwiczki to delikatne i pyszne mięsko, które aż "woła" o wyrafinowane podanie. Dlatego też przyrządzamy je inaczej niż zwykłe schabowe. Polędwiczki potrzebują otoczki, aby mogły błyszczeć na sam widok, a w smaku zachwycać podniebienie. 
Dzisiaj proponuję Wam przepis idealny zwłaszcza latem i polecany na jakąś większą uroczystość lub na niedzielny i świąteczny obiad. 
Polędwiczki są zasmażane do miękkości, następnie przygotowujemy bazę na sos, która składa się z musztardy, śmietanki, miodu i kokosu. W rezultacie uzyskujemy pyszny sos musztardowo-śmietanowy z nutką słodkości, która nie może przyćmić smaku musztardy. Dla wzbogacenia całości do sosu dodajemy również wiórki kokosowe. Sos polewamy po polędwiczkach, a podajemy na sałatce, ponieważ stanowi dressing na ciepło. Danie jest godne polecenia ze względu na swój dressingowy posmak sosu i sposób podania. Dodatkowo można podać ziemniaki z wody, zwłaszcza młode, posypane koperkiem. 
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 3-4 porcje. ok. 16 małych kotlecików z polędwiczki


czwartek, 28 czerwca 2012

Ciasto Ucierane Z Truskawkami/Owocami Oraz Kruszonką I Pianką








Opis: Przy tym cieście nauczyłam się cierpliwości do ciast ucieranych i choć ja użyłam miksera, podziwiam kucharki, które posługują się ręcznym wałkiem do babki.
Po raz pierwszy, gdy spróbowałam tego ciasta, bardzo mi zasmakowało. Chyba najbardziej ze wszystkich ucieranych ciast, jakie jadłam, dlatego musiałam zdobyć ten przepis. Gdy w końcu nadszedł sezon na truskawki, odświeżyłam przepis, który czekał na to ok. 1. roku. 
Ciasto wyszło pysznie, a jego największą zaletą jest to, że na drugi i trzeci dzień smakuje tak samo smacznie. W razie braku czasu, możemy z czystym sumieniem upiec ciasto dzień wcześniej i w dalszym ciągu będzie miało lekko zbitą konsystencję jak przystało na ciasto ucierane, ale w tym wszystkim będzie lekko mokre i miękkie. Pod piaskową kruszonką kryje się pianka. Osobiście pomyliłam kolejność, gdyż pianka powinna znajdować się pod owocami, ale w ten sposób również było pysznie. No, może pianka wyszłaby wyższa, gdybym położyła owoce pod nią, a nie na nią, ale o tym już przekonam się razem następnym razem. Piankę możemy również przygotować według swoich upodobań. Otóż pianka może być kisielowa lub budyniowa. Ja użyłam do ciasta truskawek, bo z nimi najbardziej smakuje mi to ciasto, więc pianką w moim wykonaniu przybliża do tego smaku, ponieważ użyłam kisielu truskawkowego. Możemy również użyć każdego innego kisielu lub budyniu. Wybór należy do nas.
Polecam szczerze.


Pochodzenie: przepis dostałam od teściowej



Ilość: blaszka o wym. 32/23 cm



wtorek, 26 czerwca 2012

Wafle Ryżowe Z Pastą Z Awokado I Pomidorem







Opis: Lekka przekąska z pastą z awokado i soczystą ćwiartką pomidora to dobre rozwiązanie na śniadanie, kolację lub jako zakąska na imprezę.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: kilkanascie sztuk


Pasta Z Awokado I Serka Topionego








Opis: Z pasty z awokado i serków topionych pod warunkiem, że zmiksujemy wszystko na gładko, uzyskamy serek topiony o smaku awokado. Dla tych, którzy lubia czuć kawałki tego owoca, polecam posiekac go. Pastę należy przygotować na świeżo i krótko potem skonsumować, ponieważ awokado po czasie zczarnieje. Polecam szczególnie tym, którzy są fanami serków topionych o róznych smakach.


 Pochodzenie: przepis własny


Ilość:100-150 ml


poniedziałek, 25 czerwca 2012

Babka Sezamowa Z Rodzynkami







Opis: Ostatnią babką, którą upiekłam, była babka o smaku migdałowym i dlatego, że zrobiła w Naszym domu furorę, pokusiłam się o następną babkę, która również zachwyci swym charakterystycznym i wyrazistym smakiem. I byłam z niej bardzo zadowolona.
Babka przyrządzana jest według przepisu na typową babkę ucieraną, ale dodatkowo występuje w niej zmielony sezam.
Babka sezamowa, którą dziś prezentuję jest miękka, gęsta, ale również lekko puszysta krótko po upieczeniu oraz lekko wilgotna. Najlepsza w pierwszy dzień. Na pewno będę wracać do tego przepisu, gdyż zasmakował moim domownikom.
Dla niektórych problem może stanowić sezam, ponieważ zmielonego sezamu dotychczas nie widziałam w sklepach, więc trzeba sobie z tym poradzić samodzielnie. Chyba, że komuś nie przeszkadzają jego wyczuwalne ziarenka w cieście. Tak czy inaczej sezam nie jest łatwym ziarnem do zmielenia, podobnie do maku. Dlatego ja użyłam do tego zabiegu moździerzu, ale niewątpliwie było to trochę meczące. Myślę, że warto użyć maszynki do mielenia kawy lub mięsa. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: forma na babkę o poj. 2-2,5 l


niedziela, 24 czerwca 2012

Sałatka Z Awokado I Paluszkami Krabowymi








Opis: Awokado najbardziej lubię w wersji solo i kocham w nim ten orzechowy jak dla mnie posmak, który dla niektórych może wydawać się nieco mdły. Zaraz po wersji solo, awokado nieźle smakuje w towarzystwie jajek, więc dziś proponuję Wam sałatkę z awokado, jajkami i z dodatkowym składnikiem paluszków surimi. W prawdzie taka prosta wersja tej sałatki smakuje mi najbardziej, ale jeśli ktoś chce ją urozmaicić, może dodać podane opcjonalne składniki sałatki. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: salaterka o poj. 600 ml (wraz z zawartością składników opcjonalnych)


piątek, 22 czerwca 2012

Pierogi Z Kaszanką







Opis: W pierwszej chwili zapoznania się z tym przepisem pomyślałam :"Wreszcie kaszanka w innej wersji niż z samą cebulą, a do tego w dosyć interesującej postaci, bo w pierogach. Ale czy przyprawy zawarte w farszu to nie za dużo jak dla mnie? Nie mam pojęcia, ale wiem, że chcę zaryzykować. " Przystąpiłam do robienia farszu i przyprawiania go. Zaczęło się od szczypty, a skończyło na 3. szczyptach, następnym razem śmiało dodam jeszcze więcej - tak spodobało mi się to korzenne połączenie smaków z kaszanką. W sumie po chwili zastanowienia pomyślałam, że jakby tak przypomnieć sobie smak kaszanki zanim zaczęłam ją przyprawiać, to nie wiem czemu bałam się tego zestawienia. Kaszanka, cynamon i goździki? Tak, to właśnie jest to, co powinniście spróbować jako Polacy (jeśli tylko lubicie kaszankę). I wcale nie jest to nic kontrowersyjnego w smaku, ponieważ wszystko jest przyprawione tylko nutką smaków korzennych, które łączą się idealnie z naszą polską kaszanką, ale w dalszym ciągu pozostaje jej dominujący smak.
Ciasto na pierogi robiłam z mojego ulubionego przepisu na miękkie ciasto pierogowe, a mianowicie zaparzane ciasto, do którego możemy dodać wodę, ale również mleko, a pierogi będą wtedy jeszcze bardziej delikatne.
Jako dodatek możemy dodać jabłko. Przed jego dodaniem powiedziałabym, że to wersja dla odważnych, ale po dodaniu stwierdzam : "mały dodatek, który nie zaszkodził, ale lekko dopełnił smaku całości".
Polecam szczerze.


Pochodzenie: pomysł na podstawie przepisu Magdy Gessler


Ilość: 22 pierogi, wykrawane z pierogownicy o śred. 9 cm i wypełniane 1. pełną łyżką farszu


środa, 20 czerwca 2012

Biszkopt Z Galaretką I Truskawkami Oraz Masą Straciatella







Opis: Biszkopt z galaretką i truskawkami to klasyczne ciasto, które towarzyszy nam często latem. Wspominam go z dzieciństwa i nigdy nie było to moje ulubione ciasto, ponieważ jego maślano-cukrowa masa znajdująca się pomiędzy galaretką a biszkoptem zniechęciła mnie do tego rodzaju ciasta na długie lata. A że truskawki w galaretce to takie "must have" mojego męża, poszukałam rozwiązania, które nie będzie przypominało mi ciasta z  dzieciństwa :)  Pomiędzy galaretką a biszkoptem możemy umiejscowić wiele mas, które będą nam odpowiadać, ale ja już od jakiegoś dłuższego czasu przygotowuję masę straciatella. W ten sposób to przekładane ciasto pozostaje w całości lekkie. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: blacha 20/40 cm


poniedziałek, 18 czerwca 2012

Naleśniki Z Serem Żółtym, Pieczarkami, Kiełbasą I Korniszonami









Opis: Ten przepis na naleśniki w wersji wytrawnej przywędrował do Naszego domu ok. 10 lat temu. Od tamtej pory stał się sposobem na "podejście" facetów do naleśników, bo jak wiadomo nasza płeć przeciwna raczej unika ich na słodko. Są również sposobem na opróżnienie naszej lodówki z tzw. resztek, jeśli akurat nie mamy pomysłu na dane składniki. Tak więc mniej wymagający :) "chwytają w ręce" naleśniki z dżemem, a Ci bardziej wymagający wypełniają je nadzieniem z sera żółtego, pieczarek, kiełbasy i korniszonów, a następnie zapiekają. Obowiązkowo polewamy je sosem czosnkowym lub czosnkowo-koperkowym, bo jak mówi mój M. "bez sosu to już nie to samo". Owe naleśniki upodobała sobie ostatnio moja Córka, więc naprawdę mogą każdemu zasmakować. 
Naleśniki można przygotować również z takich sztuk naleśników, które pozostały nam z obiadu, ale jeśli ktoś zechce przygotować je w większej ilości, to podaję dokładniejszy przepis.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis z pewnego studenckiego baru


Ilość: 7 naleśników  smażonych na patelni o śred. 20 cm


piątek, 15 czerwca 2012

Bigos Z Młodej Kapusty








Opis: Bigos z młodej kapusty to lekka letnia potrawa, przynajmniej jest tak w moim wykonaniu. Gotuję go z dodatkiem lepszej jakości kiełbasy oraz piersi z kurczaka, aby zachował lekką postać. Jeśli kogoś przeraża tłusta wersja naszego polskiego bigosu, to taki letni bigos jest czymś, co musi przyrządzić latem.
Bigos ogólnie smakuje zupełnie inaczej niż taki tradycyjny, ponieważ jest delikatniejszy i nie dodaję do niego kiszonej kapusty.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 3-4 porcje


czwartek, 14 czerwca 2012

Truskawkowa Pychotka









Opis: A może tak koktajl z truskawek wykorzystać do ciasta? Tak, to dobry i pyszny pomysł. Proponuję Wam dziś ciasto z koktajlem truskawkowym zagęszczonym galaretką. Pod czerwoną warstwą kryje się masa maślano-budyniowa, a wszystko osadzone na moim ulubionym biszkopcie kakaowym, który w smaku przypomina Murzynka. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: blaszka o wym. 20/20 cm


środa, 13 czerwca 2012

Kremowe Risotto Z Cukinią








Opis: Risotto z cukinią to moje pierwsze risotto z prawdziwego zdarzenia. Przyznam szczerze, że nie jestem fanką ryżu, więc nigdy nie było mi spieszno do jego zrobienia. Z braku pomysłu na cukinię postanowiłam w końcu "spróbować szczęścia" z risotto na wytrawnie. Osobiście wolę risotto na słodko, ale gdy ktoś przepada bardzo za ryżem, to powinien spróbować tej wersji. Risotto jest pełne aromatu winnego, smaku parmezanu oraz kremowej konsystencji za sprawą śmietanki.
Polecam szczerze. 


Pochodzenie: przepis na podstawie przepisu Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta


Ilość: 3 porcje 


poniedziałek, 11 czerwca 2012

Sałatka Grecka








Opis: Sałatka grecka to chyba najpopularniejsza sałatka na świecie. Idealna latem, kiedy mamy dostęp do soczystych pomidorów i smacznych ogórków. Wtedy wiadomo, że sałatka wyjdzie nam przepyszna. Dla niektórych przeszkodą w jej przyrządzeniu jest zawartość oliwek, za którymi nie każdy przepada. Ja również nie należę do grona ich miłośników. Jako dziecko wprost nie znosiłam ich, a co dziwne moje dziecko je bardzo lubi, nawet w wersji bez żadnych dodatków (może to podświadomość każe jej lubić oliwki - ma na imię Oliwka). Co do mojej nie miłości do oliwek, smakują mi w sałatce greckiej, ale nie mogę powiedzieć, że tak samo smakują mi solo. W połączeniu z fetą i soczystymi warzywami to już inna sprawa. Jeśli mam już wybierać pomiędzy rodzajem oliwek, to stanowczo wolę czarne, ponieważ te zielone mają smak goryczkowy, a ciemne są o wiele delikatniejsze (to tak jakby ktoś jeszcze nie wiedział i musiał wybrać spośród tych dwóch). 


Pochodzenie: kuchnia grecka; przepis ogólnodostępny


Ilość: 2 duże porcje lub 3-4 mniejsze


środa, 6 czerwca 2012

Botwinka









Opis: Botwinka to zupa z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. Jest to moja ulubiona letnia zupa. Dzięki darom ogrodu, możemy latem rozkoszować się jej smakiem. 
Zupy z botwinki nigdy nie gotuję w małej ilości, ponieważ czekam na nią cały rok i po tak długim czasie oczekiwania, ta zupa zawsze zostaje ugotowana w moim największym garnku. Gdy jest już gotowa, nie mogę powstrzymać się od jej jak najszybszego skosztowania i gdy już zacznę, to nigdy nie kończy się na jednej porcji. A na której to już zostawię dla siebie :) 
Dzieci z reguły wybierają z niej tą pyszną zieleninę, bez której nie powstałaby ta zupa, a dorośli właśnie za to ją uwielbiają.
Szczerze polecam. 


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny i rodzinny


Ilość: wyszło mi 4,5 l zupy

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Muffiny Z Jagodami/Borówkami Amerykańskimi








Opis: Muffiny z borówkami amerykańskimi to ulubione muffiny mojej Córki, która w drodze do lub ze szkoły co kilka dni, (a jeśli mogłaby, to codziennie) prosi mnie o kupienie jednej takiej W Tesco. Pieką tam świeże, mięciutkie, wilgotne i pełne borówek amerykańskich muffiny, które nawet lekko zabarwiają ciasto na zielono i naprawdę smakują przepysznie. Idąc tą drogą myślową, weszłam na stronę Tesco, gdzie znalazłam przepis na Muffiny z borówkami amerykańskimi. Upiekłam je z ogromną ciekawością finału.
Po skosztowaniu przez Oliwkę muffinki, padły słowa: "Mamo, Twoje są lepsze", a w jeden dzień zjadła prawie 10 małych sztuk. Chyba jest w nich coś nadzwyczajnego.
A co do ich smaku, są to muffiny z ciasta ucieranego, nie mieszanego, więc również są bardzo miękkie, wilgotne, maślane i mało słodkie, co zmieniłabym odrobinę i dodała na drugi raz więcej cukru.
Przepis jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu.
Polecam.


Pochodzenie: przepis ze strony Tesco


Ilość: 12 standardowych muffinów (średnie)


sobota, 2 czerwca 2012

Deser Bananowy








Opis: Desery z zawartością budyniu goszczą u Nas często, ponieważ są pyszne i bardzo lubiane przez Naszą trójkę, więc chętnie często je robię z gwarancją, że ten najbardziej wymagający członek rodziny (mój M.) również zje ten deser ze smakiem. W tym przypadku chyba zadowoliłam go podwójnie, ponieważ banany to jego ulubiony owoc, a budyń to również najczęściej przygotowywany deser przez mojego M. 
Deser bananowy, który dziś prezentuję to domowy budyń połączony ze zmiksowanymi bananami, czyli naturalny budyń bananowy o bardzo wyraźnym smaku tych owoców. 
Jest bardzoooo smaczny i sycący ze względu na połączenie budyniu z bananami i do tego wszystkiego bitej śmietany oraz herbatników.
Deser został pozytywnie przyjęty przez mojego M. wraz z aprobatą powtórki, więc tym bardziej polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: 4 porcje mieszczące się w pucharkach o poj. 300 ml 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...