Opis: Polędwiczki to delikatne i pyszne mięsko, które aż "woła" o wyrafinowane podanie. Dlatego też przyrządzamy je inaczej niż zwykłe schabowe. Polędwiczki potrzebują otoczki, aby mogły błyszczeć na sam widok, a w smaku zachwycać podniebienie.
Dzisiaj proponuję Wam przepis idealny zwłaszcza latem i polecany na jakąś większą uroczystość lub na niedzielny i świąteczny obiad.
Polędwiczki są zasmażane do miękkości, następnie przygotowujemy bazę na sos, która składa się z musztardy, śmietanki, miodu i kokosu. W rezultacie uzyskujemy pyszny sos musztardowo-śmietanowy z nutką słodkości, która nie może przyćmić smaku musztardy. Dla wzbogacenia całości do sosu dodajemy również wiórki kokosowe. Sos polewamy po polędwiczkach, a podajemy na sałatce, ponieważ stanowi dressing na ciepło. Danie jest godne polecenia ze względu na swój dressingowy posmak sosu i sposób podania. Dodatkowo można podać ziemniaki z wody, zwłaszcza młode, posypane koperkiem.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 3-4 porcje. ok. 16 małych kotlecików z polędwiczki