wtorek, 28 lutego 2012

Likier Malibu






Opis:  Malibu to likier o smaku kokosowym. Ja proponuję Wam domową wersję tego likieru. Dla mnie idealny, dla niektórych bardzo słodki, ale właśnie to bardzo mi odpowiada, ponieważ niweluje smak alkoholu. Podsumowując cały likier stwierdzam:  "jest słodko, kokosowo i alkoholowo". Pysznie, a jeszcze pyszniej z posypanymi po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: 2 pełne butelki 0,7 l każda



Składniki
  • 250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml wódki
  • 200 g kokosu
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)


Przygotowanie:
  1. Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l.
  2. Zalać alkoholem.
  3. Zamknąć słoik.
  4. Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
  5. Przygotować większy garnek.
  6. Nałożyć na niego głębszy durszlak.
  7. Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.
  8. Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik.
  9. Zwinąć go i mocno wyciskać alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.
  10. Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).
  11. Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone.
  12. Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję.
  13. Wlać mleko zagęszczone niesłodzone.
  14. Wymieszać.
  15. Wlać mleczko kokosowe.
  16. Wymieszać.
  17. Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego.
  18. Mocno schłodzić.
  19. Podawać solo lub posypane wiórkami kokosowymi.

poniedziałek, 27 lutego 2012

Sałatka Z Awokado, Boczkiem I Jajkiem








Opis: Jest to sałatka z mieszanką sałat typu roszponka, szpinak i rukola. Dodatek boczku i jajka czyni ją bardzo pożywną, ale w dalszym ciągu lekką sałatką. 
Sałatkę podaje się przyrządzoną dla każdego na talerzu, ponieważ wymieszanie składników lub ich nakładanie na talerz bezpośrednio z salaterki może spowodować rozpad poszczególnych składników. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 4 większe porcje



Składniki:
  • 100 g mieszanki roszponka+szpinak+rukola
  • 1 awokado
  • kilka pomidorów koktajlowych (ok. 200 g)
  • ok. 200 g boczku wędzonego surowego lub wędzonego parzonego (ja miałam parzony, ale najlepiej prezentuje się surowy)
  • 6 ugotowanych jajek 
  • 1 sos sałatkowy z torebki- włoski lub francuski (można przygotować domowy Francuski Sos Sałatkowy)



Przygotowanie:
  1. Mieszankę sałat rozłożyć po równo na talerze zostawiając jej odrobinę na górną część sałatki, która będzie również dekoracją.
  2. Boczek pokroić w bardzo cienkie plastry, a następnie na połówki i usmażyć na lekko chrupiąco oraz ostudzić.
  3. Kilka plasterków (2-3) położyć na sałatę.
  4. Obrane i podzielone na średnie grubości paski awokado, ułożyć po równo na talerzu tak, aby lekko wystawało na boki talerza..
  5. Obrane jajka podzielić na ćwiartki i położyć po 3 na każdym talerzu pomiędzy kawałkami awokado.
  6. Połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pomidorów koktajlowych ułożyć pomiędzy jajka i awokado. 
  7. Ułożyć po równo pozostałą część boczku.
  8. Pozostałą część sałaty ułożyć po równo na centralnej części sałatki.
  9. Przed samym podaniem polać sosem sałatkowym.
 

sobota, 25 lutego 2012

Krokiety Z Kapustą I Pieczarkami







Opis: Krokiety z kapustą i pieczarkami to niewątpliwie pracochłonne danie. Porywam się na nie zaledwie 2-3 razy w roku, zazwyczaj na jakieś święto i tak po prostu w tygodniu. Jeśli robię je w tygodniu, muszę nastawiać się na ilości prawie hurtowe, gdyż mój Mąż wtedy nie uznaje przez cały dzień innego dania niż te. 
Farsz w nich jest taki jak lubimy, ponieważ nie przeważa w nim znacząco ani kapusta ani pieczarki. Naleśniki są bardzo cienkie, co cenię sobie w krokietach. Zapieczone są bardzo chrupiące z wierzchu, a w środku  również nie przeważają nad farszem.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 10-11 dużych krokietów (z naleśników smażonych z patelni o średnicy 32 cm)




Składniki Na Farsz:
  • 1 słoik o poj. 900 ml kapusty kiszonej (850-870 g netto)
  •  2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 0,5 kg pieczarek 
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy do smażenia
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (jeśli ktoś lubi tłuściejszy farsz)
  • sól
  • pieprz



Składniki Na Naleśniki *: 
  • 0,5 l pełnotłustego mleka 
  • 0,5 l wody niegazowanej
  • 2 jajka
  • ok. 400 g (nie więcej!) mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia 
* z tej porcji wyszło mi 15 bardzo dużych naleśników (smażonych z patelni Tefal o śred. 32 cm; być może inne patelnie będą potrzebowały większej ilości mąki w cieście)



Składniki Dodatkowe:
  • 2 duże jajka
  • domowa bułka tarta do obtaczania



Przygotowanie Farszu:
  1. Kapustę kiszoną ugotować pod przykryciem do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić (1. jeśli użyjemy zwykłego garnka, należy kapustę zalać wodą dla całkowitego przykrycia, a po ugotowaniu odcedzić; 2. jeśli użyjemy szybkowaru należy kapustę zalać 250 ml wody jak nakazuje instrukcja szybkowara, a po ugotowaniu zalać zimną wodą i po chwili odcedzić kapustę, pozostawiając ją samą na sitku - dłuższe leżakowanie kapusty w wodzie, pozbawi ją kwasowości) i wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie.
  2. Ostudzić.
  3. Poszatkować na mniejszą kostkę pieczarki.
  4. Posiekać cebulę.
  5. Rozgrzać tłuszcz.
  6. Zeszklić cebulę.
  7. Dodać pieczarki.
  8. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy woda z patelni prawie całkowicie wyparuje.
  9. Kapustę kiszoną mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody.
  10. Posiekać drobno.
  11. Dodać do pieczarek.
  12. Wymieszać.
  13. Dodać majeranek.
  14. Dodać oliwę.
  15. Doprawić solą i pieprzem (powinno być średnio słone i dosyć pikantne).



Przygotowanie Naleśników:
  1. Wszystkie składniki na naleśniki za wyjątkiem oleju do smażenia zmiksować ze sobą.
  2. Rozgrzać taką ilość oleju, aby pokryła całą patelnię.
  3. Polać cienką warstwę ciasta naleśnikowego na mocno rozgrzaną patelnię.
  4. Usmażyć naleśnika z obu stron zapiekając go na prawie największym płomieniu (zakładając, że ten pierwszy naleśnik zawsze nie wychodzi, odkładamy go na bok lub do zjedzenia, ale dzięki jego smażeniu uzyskaliśmy bardzo rozgrzaną i śliską patelnię.
  5. Następne naleśniki smażyć w ten sam sposób (z tym że kolejne będą już udane) bez wyłączania płomienia (chyba że odchodzimy od pieca na dłużej niż 3-4 min., wtedy musimy patelnię rozgrzewać na nowo), co drugie smażenie nalewając kilka kropel oleju na patelnię. Należy pamiętać, że przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochlę, musimy najpierw ciasto zamieszać dwa razy, ponieważ na spodzie zawsze osiada się mąką i ciasto bez zamieszania może nie mieć jednolitej konsystencji na całej powierzchni.
  6. Pierwszy naleśnik wykładamy na talerz, a pozostałe jeden na drugi.
  7. Po usmażeniu wszystkich naleśników, nałożyć talerz takiej samej wielkości górą do dołu na ostatniego naleśnika i trzymając oba talerze, przewrócić je tak, aby te pierwsze usmażone znalazły się do góry.



Przygotowanie Początkowe Krokietów:
  1. Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (na naleśniki smażone na mojej patelni nakładam ok. 3 czubate łyżki farszu).
  2. Dwa równoległe boki składać do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, ponieważ w takim wypadku uzyskamy zbyt dużo naleśnika w jego środkowej części po złożeniu.
  3. Następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.
 



Przygotowanie Końcowe Krokietów:
  1. Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w jajku.
  2. Obtoczyć w bułce tartej.
  3. W takiej postaci można krokiety przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni i przed podaniem bezpośrednio smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu  (pod przykryciem, jeśli krokiety zostały wyciągnięte z lodówki) do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki. Krokiety możemy również zamrozić w panierce, a następnie odmrożone smażyć na oleju lub zamrozić usmażone w panierce, rozmrozić, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub na oleju i na bardzo małym płomieniu.  
  4. Podawać solo, z ketchupem lub barszczem czerwonym.

A może macie ochotę na inny pomysł z wykorzystaniem naleśników, czyli Naleśniki Z Serem Żółtym, Pieczarkami, Kiełbasą I Korniszonami Polane Sosem Czosnkowo-Koperkowym ?

Albo coś w klimacie kapusty i grzybów: "Zrazy Kociewskie, czyli Zrazy Z Kapustą I Grzybami"
   lub "Pierogi Z Kapustą I Grzybami"

    czwartek, 23 lutego 2012

    Spaghetti Carbonara Po Irlandzku







    Opis:  Spaghetti carbonara po irlandzku to danie bardzo sycące, smaczne, ale niewątpliwie dosyć ciężkie,  szczególnie ze względu na sos i ogólne połączenie wszystkich składników. Sos jest bardzo delikatny w smaku, podobny do sosu beszamelowego z dodatkiem gałki muszkatołowej.
    Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.
    Szczerze polecam.


    Pochodzenie: kuchnia irlandzka; przepis własny (wzorowałam się na przepisie z internetu i pomyśle z pewnej irlandzkiej restauracji)



    Składniki:
    • 200-300 g makaronu Spaghetti
    • 2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 240 g)
    • 150 g pieczarek
    • 100 g boczku wędzonego 
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 150 ml pełnotłustego mleka
    • 1 jajko
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
    • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól
    • pieprz
    • parmezan do posypania



    Przygotowanie:
    1. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
    2. W czasie gotowania makaronu, pokroić w średnią kostkę kurczaka.
    3. Posolić i popieprzyć lekko.
    4. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
    5. Dodać kurczaka.
    6. Boczek pokroić w większą kostkę.
    7. Dodać do kurczaka.
    8. Smażyć wszystko do miękkości.
    9. Między czasie pokroić pieczarki w plastry.
    10. Dodać je na patelnię i smażyć/dusić do  miękkości.
    11. Doprawić pieczarki solą i pieprzem.
    12. Połączyć ze sobą mleko, śmietanę, mąkę oraz jajko.
    13. Wszystko wymieszać na gładką masę.
    14. Wlać na patelnię.
    15. Mieszać cały czas, aż przestanie gęstnieć.
    16. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
    17. Wymieszać.
    18. Do gotowego sosu można dodać makaron i starannie wszystko połączyć, ale można również podać makaron polany sosem.
    19. Na koniec posypać startym/"ostruganym" serem.

    wtorek, 21 lutego 2012

    Kurczak Niedzielny - Smażony




    * na zdjęciu kurczak przyprawiony domową mieszanką przypraw


    Opis: Kurczak smażony na pewno występuję często w wielu domach, szczególnie w niedzielę. Tak przynajmniej było i jest w naszych rodzinach (mojej i mojego Męża). A odkąd zaczęłam go przygotowywać wg swojego sposobu, stał się ulubionym kurczakiem mojego Męża. Podawany zawsze z kluskami śląskimi, polanymi sosem własnym z kurczaka. 
    Smażonego kurczaka każdy przyrządza na swój sposób i to właśnie ten sposób chcę dziś przedstawić. Szczególnego przepisu na takiego kurczaka nie trzeba nikomu podawać, bo to jego sposób wykonania liczy się najbardziej. 
    Mój kurczak na początku jest dobrze podsmażany, a następnie duszony w większej ilości wody przez dłuższą chwilę i do momentu, kiedy nabierze glazury. W środku soczysty, miękki, rozpadający się. Na zewnątrz ma miękką, przypieczoną i lekko glazurową skórkę. Dłuższe smażenie kurczaka zapewnia mu esencjonalny smak, który nawet odrobinę przypomina mi smak mięsa wieprzowego. Sos jest również esencjonalny i ma naturalnie lekko ciemną barwę.
    Szczerze polecam.


    Pochodzenie: przepis własny


    Ilość: ok. 6 porcji



    Składniki Podstawowe:
    • 1 duży kurczak (1,7-2 kg)
    • margaryna do smażenia 
    • gotowa przyprawa do mięsa Knorr lub mieszanka przypraw: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano, bazylia
    • woda (2*150 ml)



    Składniki Na Sos:
    • 300 + 200 ml wody
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól
    • słodka czerwona papryka



    Przygotowanie:
    1. Kurczaka podzielić na części (2 nogi, skrzydła z kawałkiem piersi z kurczaka, pozostała część piersi z kurczaka podzielona na 2 części).
    2. Przyprawić obficie przyprawą/wami z obu stron.
    3. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
    4. Usmażyć kurczaka na rumiano, przypiekając go na dużym płomieniu z obu stron.
    5. Wlać 150 ml wody.
    6. Mięso dusić na średnim płomieniu bez przykrycia, stale na jednej stronie, do momentu, kiedy woda prawie całkowicie wyparuje i mięso pokryje glazura z wywaru.
    7. Mięso zalać drugą porcją wody.
    8. Obrócić na drugą stronę, dusząc w ten sam sposób jak poprzednią stronę mięsa.




      Przygotowanie Sosu:
      1. Mięso zalać 300. ml wody.
      2. Doprowadzić do zagotowania.
      3. W drugiej części wody, czyli 200 ml rozmieszać mąkę.
      4. Wyciągnąć mięso z wywaru.
      5. Mieszankę wody z mąką wlać do wywaru mięsnego.
      6. Mieszać, aż przestanie gęstnieć.
      7. Doprawić solą i słodką papryką. 

        sobota, 18 lutego 2012

        Sałata Zielona Z Kukurydzą







        Opis: Zielona sałata z kukurydzą i sosem sałatkowym to proste i szybkie rozwiazanie na sałatkę obiadową. Ta kompozycja zaciekawiła mnie kiedyś na pewnej uroczystości obiadowej. Nie spodziewałam się smacznego finału w tak prostej postaci i na dodatek w połączeniu ze zwykłą zieloną sałatą. 
        Szczególnie pasuje do ziemniaków i porcji mięsa.
        Polecam.

        Pochodzenie: pomysł zaczerpnięty z cateringu pewnej firmy


        Ilość: porcja dla 3-4 osób



        Składniki:
        • 1 główka zielonej sałaty
        • ok. 1 puszka kukurydzy (w zależności od wielkości główki sałaty)
        • ulubiony sos sałatkowy (najbardziej lubię z włoskim, ale tym razem podałam z Sosem Sałatkowym Francuskim - z połowy porcji)
        • starty parmezan (opcjonalnie)



        Przygotowanie:
        1. Sałatę porwać na małe części.
        2. Dodać kukurydzę proporcjonalnie do ilości sałaty.
        3. Polać sosem.
        4. Delikatnie wymieszać.
        5. Posypać lekko startym parmezanem.
        6. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

          Sos Sałatkowy Francuski







          Opis: Sos sałatkowy francuski używany jest do sałatek lub surówek.
          Jest to jeden z moich ulubionych sosów sałatkowych, zaraz po włoskim.
           Ma słodko-kwaśno-musztardowy smak.
          Jego konsystencja pozwala na osiadanie się sosu na całej sałatce, dzięki czemu nie ścieka na dno salaterki/talerza.
          Szczerze polecam.


          Pochodzenie: kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu 



          Składniki:
          • 1 łyżka octu balsamicznego/winnego
          • 1 łyżeczka miodu
          • 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej francuskiej)
          • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
          • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
          • 0,5 łyżeczki cukru
          • 3 łyżki oliwy z oliwek
          • 0,5 łyżeczki mieszanki ziół typu bazylia, oregano, koperek, pietruszka, szczypiorek (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku)
          • sól i pieprz do smaku



          Przygotowanie:
          1. Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy z oliwek wymieszać ze sobą.
          2. Dodać oliwę z oliwek.
          3. Dokładnie wymieszać.  
          4. Sos przechowywać do kilku dni w lodowce.
           

          czwartek, 16 lutego 2012

          Polędwiczki W Sosie Pieprzowo-Cytrynowym







          Opis: Polędwiczki wieprzowe to dość wykwintne mięso. W smaku odbiega od schabu tym, że jest trochę mniej suche i mniej ciągliwe. Atutem jest na pewno wygląd małych, okrągłych kawałeczków tego mięsa lub jak kto woli długiej, zgrabnej pieczeni. 
          Sos pieprzowy brzmi trochę ekstremalnie dla osób nie chlubiących się w ostrych smakach, ale zawsze można to przyrządzić mniej pikantnie. Do sosu dodajemy sok z cytryny, który na pozór może nawet jest tu zbędny, ale to on właśnie wynosi tą potrawę na wyżyny. Idealnie komponuje się z sosem mięsnym o pikantnym smaku, ponieważ nadaje lekkiej kwasowości, a to nadaje temu daniu oryginalnej odmiany zwykłego sosu mięsnego. 
          Szczerze polecam.


          Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


          Ilość: 3-4 porcje   


           
          Składniki Podstawowe:
          • 1 kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)
          • sól
          • pieprz kolorowy gruboziarnisty
          • margaryna/masło+olej do smażenia
          • woda do podlewania mięsa (2*200 ml)



          Składniki Na Sos Pieprzowo-Cytrynowy:
          • 200 ml + 100 ml wody
          • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
          • 1 płaska łyżeczka cukru
          • 2 łyżki soku z cytryny
          • 1 łyżka słodkiej śmietany do zup/sosów (u mnie 30%)
          • sól
          • pieprz kolorowy



          Przygotowanie Mięsa:
          1. Polędwicę pokroić na cienkie plastry o szer. 1 cm.
          2. Przyprawić średnio solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem.
          3. Rozbić na średniej grubości kotlety (rozbijanie na kotlety po uprzednim ich przyprawieniu, zapewni przyczepność pieprzu do mięsa, co w tym przypadku jest ważne).
          4. Mięso można zostawić na jakiś czas w lodówce, aby przeszło dodatkowo pieprzem.
          5. Rozgrzać tłuszcz.
          6. Usmażyć kotlety na średnim płomieniu, z obu stron na rumiano.
          7. Podlać jednorazowo 200. ml wody.
          8. Przykryć mięso i dusić na średnim płomieniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje.
          9. Mięso obrócić na drugą stronę.
          10. Powtórzyć czynność z wodą i duszeniem mięsa.




            Przygotowanie Sosu:
            1. Zalać mięso 200. ml wody.
            2. Doprowadzić do zagotowania.
            3. Wyciągnąć mięso z wywaru.
            4. Przykryć, aby nie ostygło zbytnio.
            5. Składniki na sos (oprócz 100. ml wody, soli i pieprzu) połączyć ze sobą.
            6. Wlać gotową mieszankę do gotującego się wywaru, stale mieszając, aż przestanie gęstnieć.
            7. Odstawić z płomienia.
            8. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
            9. Podawać mięso polane sosem pieprzowo-cytrynowym lub mięso zatopione w tym sosie wraz z kluskami śląskimi, ziemniakami, surówką/sałatką.

              środa, 15 lutego 2012

              Trifle Truskawkowe






              Opis: Już kiedyś robiłam wariację na temat angielskiego deseru Trifle (Deser Budyniowo-Galaretkowy Z Bitą Śmietaną) i była bardzo smaczna, ale nie ma to jak oryginał. Truskawkowe Trifle to najbardziej popularna wersja tego deseru i chyba niezastąpiona. Delikatna galaretka z owocami, na to biszkopt zatopiony między warstwą galaretki a miękkiego, prawie, że płynnego budyniu waniliowego, który rozpływa się w ustach. A na sam koniec świeża bita śmietana. To połączenie zawładnęło mną. Szczerze mówiąc jest to jeden z nielicznych deserów, które mogłabym jeść codziennie i jedna porcja to tylko początek :) Dlatego wolę zrobić go czasami od święta. W tym przypadku były to Walentynki, które są idealną okazją do zrobienia tego deseru. Podstawą Trifle jest budyń angielski, ale dzięki dobrze dobranym proporcjom możemy zrobić go na polskim budyniu, który tak przygotowany nie odbiega sporo od typowego custard.
              Szczerze polecam.


              Pochodzenie: kuchnia angielska, przepis własny


              Ilość: 6 porcji



              Składniki:
              • 1 galaretka truskawkowa 
              • 0,5 l wrzącej wody
              • ok. 1 szkl. truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)
              • 6 okrągłych biszkoptów (ciastek biszkoptowych)
              • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 0,5 l mleka; do gotowania-nie instant)
              • kilka kropel aromatu waniliowego
              • 600 ml mleka
              • 3 łyżki cukru
              • 200-300 ml śmietany 36% (w ostateczności 30%)
              • 1 łyżka cukru pudru



              Przygotowanie:
              1. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie.
              2. Ostudzić.
              3. Przelać po równo do szklanek (to będzie ok. 150 ml na 1. szklankę).
              4. Dodać kilka truskawek do każdej szklanki z galaretką (u mnie było to 5 małych).
              5. Odstawić do lekkiego stężenia.
              6. Gdy galaretka lekko stężeje na każdą z nich należy położyć po jednym biszkopcie.
              7. Odstawić do całkowitego stężenia (w trybie ekspresowym wstawiam galaretki do zamrażalnika na jakiejś desce, dzięki czemu galaretka nie ma bezpośredniej styczności z lodem i nie zamarza od razu, lecz całkowicie zastyga).
              8. Budyń możemy przygotować natychmiast po wyłożeniu biszkoptów na galaretkę.
              9. Odmierzamy mleko.
              10. Z danej ilości odlewamy ok. 1 szkl. mleka.
              11. Pozostałe mleko stawiamy na płomieniu i zagotowujemy.
              12. Do pozostałej ilości mleka dodać budyń, aromat waniliowy i cukier.
              13. Dokładnie wymieszać.
              14. Wlać do gotującego się mleka.
              15. Mieszać do momentu, kiedy przestanie gęstnieć.
              16. Odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch. 
              17. Gdy z budyniu przestanie uchodzić para, przykryć go folią śniadaniową i odstawić w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia.
              18. Zimny budyń wymieszać przez chwilę energicznie łyżką, aby konsystencja się ujednoliciła i wygładziła.
              19. Nakładać po łyżce do każdej szklanki z galaretką.
              20. Czynność powtórzyć, aby budyń był rozłożony równo.
              21. Ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem.
              22. Nakładać na budyń. 
              23. Na wierzch można położyć truskawki. 

              poniedziałek, 13 lutego 2012

              Rafaello






              Opis: Pierwszy raz jadłam ciasto Rafaello kilka lat temu w dwóch wersjach. Pierwsza była z masą budyniowo-kokosową, a druga to ta, którą dziś proponuję. I to właśnie na tamtą chwilę po skosztowaniu tej wersji, byłam pod wielkim wrażeniem smaku tego ciasta. Do dziś często wracam do tego przepisu i ciasto zawsze znika w oka mgnieniu. Poza tym dodatkowym plusem jest to, że nie jest skomplikowane i pracochłonne.
               Ciasto ogólnie jest średnio słodkie, z lekko wyczuwalną białą czekoladą i dużą ilością kokosu, czyli takie jak powinno być w odniesieniu do oryginalnych kuleczek Raffaello.
              Szczerze polecam.


              Pochodzenie: przepis dostałam od teściowej i lekko zmodyfikowałam


              Ilość: blaszka 32/23 cm



              Składniki:
              • gotowy biszkopt średniej wysokości (ja upiekłam biszkopt z tego przepisu, z połowy porcji)
              • kilka łyżek zaparzonej herbaty
              • 2-3 łyżki czerwonej marmolady (opcjonalnie) 
              • 0,5 l śmietany kremówki 30%
              • 1 płaska łyżka żelatyny + 4 łyżki wody
              • 200 g białej czekolady
              • 200 g kokosu
              • 3 garście płatków migdałowych  + 1 łyżeczka cukru pudru



              Przygotowanie:
              1. Upieczony biszkopt nasączyć herbatą.
              2. Posmarować marmoladą.
              3. W garnuszku umieścić żelatynę z wodą.
              4. Podgrzewać na małym płomieniu do rozpuszczenia żelatyny , nie doprowadzając do zagotowania (inaczej żelatyna straci swoje właściwości).
              5. Ściągnąć z płomienia.
              6. Odstawić do ostudzenia (od czasu do czasu zamieszać).
              7. W tym czasie do miski wlać śmietanę i ubić, aż będzie lekko sztywnieć.
              8. Wlać ostudzoną żelatynę, stale ubijając (może być letnia, ciepła, ale nie gorąca).
              9. Ubijać, aż uzyska lekko sztywną i puszystą konsystencję.
              10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
              11. Ostudzić, mieszając łyżką do momentu, kiedy będzie ciepłe lub letnie, ale nie może zastygnąć.
              12. Płynną czekoladę stopniowo wlewać do ubitej śmietany, stale  mieszając, aby składniki się połączyły.
              13. Dodać kokos.
              14. Wymieszać dokładnie.
              15. Masę wylać na biszkopt i wyrównać.
              16. Na suchą patelnię wysypać płatki migdałowe.
              17. Posypać cukrem pudrem.
              18. Uprażyć na lekko brązowo, często mieszając i poruszając patelnią.
              19. Ostudzić.
              20. Posypać po wierzchu ciasta.
              21. Ciasto przechowywać w lodówce.

                niedziela, 12 lutego 2012

                Pasta Rybna






                Opis: Pasta rybna w tym wykonaniu od zawsze była w naszym domu. Przyrządzamy ją wtedy, gdy na jedną puszkę ryby przypada więcej chętnych głodomorów niż jedna osoba.
                Wówczas wyciągamy trzy dodatkowe składniki, które zawsze są w domu i powstaje pasta.
                Błyskawiczna w przygotowaniu, prosta i prawie nic nas nie kosztuje, a do tego jest bardzo smaczna.
                Szczerze polecam.


                Pochodzenie: przepis rodzinny


                Ilość: pasty wystarcza na posmarowanie kilku kromek chleba



                Składniki:
                • 1 puszka śledzi/makreli w sosie pomidorowym (ok. 170 g)
                • 3 plastry średniej cebuli 
                • 3 ogórki korniszony/kiszone wielkości kciuka 
                • 3-5 łyżeczek ketchupu
                • 2 łyżki masła (opcjonalnie)



                Przygotowanie:
                1. Zawartość puszki wyłożyć na talerz.
                2. Rozdrobnić widelcem rybę.
                3. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
                4. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
                5. Wymieszać.
                6. Dodać ketchup w zależności od zamierzonej konsystencji i smaku pasty (niektóre puszki śledzi/makreli mają w sobie mało sosu pomidorowego, więc wtedy daję najwyżej podaną ilość ketchupu).
                7. Wymieszać.
                8. Dodać masło dla uzyskania tłuściejszej konsystencji, przypominającej smarowidło.
                9. Podawać z pieczywem zaraz po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
                10. Przechowywać w lodówce.

                piątek, 10 lutego 2012

                Sałatka Brokułowa Z Gruszką I Fetą








                Opis: Miało być inaczej, bardziej mięsnie i trochę kukurydziano, ale z braku niektórych produktów zmuszona byłam iść na żywioł. Żywioł, ponieważ bardzo bałam się połączenia gruszki z brokułem oraz fetą. Z radością muszę stwierdzić, że sałatka okazała się dobrym zagraniem. 
                Wszystkie składniki w niej zawarte pasują do siebie doskonale i sałatka jest bardzo smaczna, a końcowa posypka migdałowa wieńczy całość. 
                Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do głównego dania z jakąś porcją mięsa, szczególnie grillowaną.
                Szczerze polecam.


                Pochodzenie: przepis własny


                Ilość: 4-5 porcji; głębszy talerz o śred. 22-25 cm  ( u mnie jest to forma na tartę o śred. 25 cm)



                Składniki Na Sałatkę
                • 1 mały brokuł (ok. 350 g)
                • 2 małe gruszki
                • 0,5 średniej czerwonej papryki
                • 125 g sera Feta
                • 2 garście słonych płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni z odrobiną soli)



                Składniki Na Sos Czosnkowy:
                • 2 małe ząbki czosnku
                • 4 łyżki majonezu
                • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                • 0,5 łyżeczki cukru
                • sól
                • pieprz 



                Przygotowanie:
                1. Brokuł podzielić na małe różyczki.
                2. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie lub na parze (nie może być zbyt miękki, więc nie należy odchodzić od garnka w momencie gotowania, ponieważ brokuł gotuje się bardzo szybko).
                3. Odcedzić (w razie konieczności na ręczniku papierowym).
                4. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
                5. Paprykę pokroić w małą kostkę.
                6. Fetę pokroić w małą kostkę.
                7. Sałatkę układać wg warstw:
                1) brokuł
                2) gruszki
                3) papryka
                4) feta



                Przygotowanie Sosu Czosnkowego:
                1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
                2. Dodać majonez.
                3. Dodać jogurt.
                4. Dodać cukier.
                5. Wszystko wymieszać.
                6. Doprawić solą i pieprzem.



                Przygotowanie Końcowe:
                1. Sałatkę polać sosem czosnkowym.
                2. Posypać płatkami migdałowymi.
                3. Lekko schłodzić.
                4. Podawać solo, z pieczywem lub porcją mięsa.

                środa, 8 lutego 2012

                Zupa Cebulowa Z Irlandzkim Likierem (Baileys)







                Opis: Gdy pierwszy raz zrobiłam francuską zupę cebulową w wersji prostej bez dodatków, zastanawiające było dla mnie czym wszyscy się tak zachwycają. Nie był to jakiś nadzwyczajny smak, a ponieważ miałam już przygotowany cały garnek tej zupy na imprezę, która miała odbyć się lada moment, musiałam ratować sytuację i naprawić jej smak tak, aby w pełni mi odpowiadał. 
                W efekcie końcowym zupa wszystkim smakowała do tego stopnia, że goście prosili o przepis. A mój mąż zajada ją ze smakiem do dnia dzisiejszego, co jest dla mnie największym potwierdzeniem jej smaku, bo takie wydarzenia w jego wykonaniu to rzadkość.
                Tym właśnie sposobem i dzięki tej przygodzie dopracowałam swój przepis na zupę cebulową i od tamtej pory nie przyrządzam jej inaczej. 
                Pyszna zupa cebulowa o słodkim posmaku cebuli-rzecz jasna, w której lekko wyczuwamy bogaty smak irlandzkiego likieru, a on idealnie współgra z ziołami, cebulą i dodatkiem śmietanki, bez której nie wyobrażam sobie tej zupy. 
                Przyrządzenie zupy cebulowej jest dziecinnie proste i szybkie. Można dzięki niej wykorzystać nadmiar cebuli, która zapełnia nasze spiżarnie.
                Zupę podaję z grzankami i serem żółtym, a czasami nawet z sadzonym jajkiem.
                Owa zupa świetnie nadaje się na wykwintną kolację i imprezę towarzyską jak i na ciepłe danie w ciągu tygodnia.
                Przepis naprawdę warty polecenia.


                Pochodzenie: przepis własny; pomysł zaczerpnięty z kuchni francuskiej


                Ilość: 3 porcje; całość zupy bez grzanek i sera to 1,25 l 



                Składniki:
                • 450 g cebuli
                • masło/margaryna do smażenia 
                • 2,5 płaskiej łyżki mąki pszennej
                • 1 l bulionu drobiowego (jeśli korzystamy z kostki, 1 sztuka wystarczy)
                • 0,5 łyżki oregano
                • 0,5 łyżki bazylii
                • 40 ml likieru irlandzkiego typu Baileys*
                • 30 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
                •  1/3 łyżeczki octu
                • sól
                • pieprz
                * Baileys można zastąpić jakimś podobnym w smaku likierem; myślę, że kawowy też by się nadał 



                  Składniki Na Grzanki:
                  • 2 kromki czerstwego chleba pszennego
                  • 1,5 łyżki masła



                  Składniki Dodatkowe:
                  • 0,5 szkl. startego sera żółtego (ja miałam Edamski)
                  • sadzone jajko/ka, usmażone zaraz przed podaniem zupy (opcjonalnie)




                  Przygotowanie Zupy:
                  1. Cebulę obrać.
                  2. Podzielić na 2. równe części.
                  3. Jedną część pokroić w pół-plastry.
                  4. Rozgrzać tłuszcz.
                  5. Dodać cebulę i usmażyć na średnim płomieniu na lekko brązowo (to ważne, ponieważ od tego zależy kolor i smak zupy; ja tym smażyłam za krótko i zupa wyszła jasna).
                  6. Pod koniec smażenia obsypać połową zawartości mąki.
                  7. Smażyć jeszcze 2 min, często mieszając.
                  8. Gotową cebulę włożyć bezpośrednio do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
                  9. Drugą część pokroić w kostkę.
                  10. Potraktować ją w taki sam sposób jak poprzednią partię.
                  11. Cebule zalać bulionem.
                  12. Wlać alkohol.
                  13. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem 10-15 min., aż cebula całkowicie zmięknie i nada smaku zupie.
                  14. Wlać śmietanę.
                  15. Wlać ocet.
                  16. Doprawić solą i pieprzem.



                  Przygotowanie Grzanek:
                  1. Pokroić w kostkę chleb.
                  2. Rozpuścić na patelni tłuszcz.
                  3. Usmażyć na średnim płomieniu chleb, często mieszając do momentu, kiedy stanie się chrupiący.



                  Przygotowanie Końcowe:
                  1. Na talerz nalać gorącą zupę.
                  2. Położyć sadzone jajko.
                  3. Posypać startym serem żółtym.
                  4. Dodać grzanki.
                  5. Podawać natychmiast, aby grzanki jak najdłużej były chrupiące.

                      wtorek, 7 lutego 2012

                      Zapiekanka Z Brukselkami I Kotletami Mielonymi






                      Opis: Na ten przepis wpadłam kiedyś przypadkowo i było to dla mnie miłym zaskoczeniem. Nareszcie mogłam przyrządzić brukselki w taki sposób, aby zjedzenie ich nie było dla  mnie wielkim wyzwaniem, ponieważ nie do końca jestem z nimi zaprzyjaźniona. 
                      W połączeniu z kotletem, pomidorami i serową kołderką smakują bardzo smacznie. 
                      Szczerze polecam.


                      Pochodzenie: przepis z internetu


                      Ilość: ok. 4 porcje 



                      Składniki Na Kotlety Mielone:
                      • 400 g mięsa mielonego (ulubionego)
                      • bułka tarta 
                      • 1 jajko
                      • 1 średnia cebula
                      • przyprawy : sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
                      • olej do smażenia



                      Składniki Dodatkowe:
                      • 500 g brukselek
                      • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym



                      Składniki Na Sos Serowy:
                      • ok. 5 łyżek gęstej śmietany
                      • 1 jajko
                      • sól i pieprz do smaku
                      • 70 g startego żółtego sera



                      Przygotowanie Kotletów Mielonych:
                      1. Do mięsa mielonego wbić jajko.
                      2. Dodać przyprawy wg smaku.
                      3. Dodać bułkę tartą do takiej konsystencji, aby kotlety podczas kulania nie kleiły się do rąk i ładnie się formowały.
                      4. Formować małe kotlety mielone.
                      5. Rozgrzać olej.
                      6. Usmażyć kotlety na średnim płomieniu (w środku mogą być lekko surowe, ponieważ i tak dojdą w piekarniku).



                      Przygotowanie Końcowe:
                      1. Kotlety mielone ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub innego głębszego naczynia/formy przeznaczonej do piekarnika. 
                      2. Brukselki ugotować al dente.
                      3. Ułożyć na kotlety.
                      4. Pomidory w puszce odcedzić z soku, ale jego samego nie wylewać.
                      5. Pomidory wraz z 1/4 ich soku z puszki wylać na brukselki.
                      6. Składniki na Sos Serowy oprócz sera żółtego połączyć ze sobą i wymieszać.
                      7. Wylać na pomidory.
                      8. Posypać startym żółtym serem.
                      9. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
                      10. Włożyć naczynie z zapiekanką.
                      11. Piec 30-35 min. do momentu, kiedy ser się zapiecze.
                      12. Podawać solo, z pieczywem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.

                      poniedziałek, 6 lutego 2012

                      Camembert Smażony






                       Opis: Zastanawiałam się długo czy dodać ten przepis, ponieważ mam co do niego duże obiekcje. Nie publikuję przepisów, które nie smakują mi, ale wiem, że camembert smażony jest bardzo lubiany wśród dużego grona osób, więc może akurat będziecie chcieli spróbować go przyrządzić. W moim przypadku był to pierwszy i ostatni raz z tym daniem. Camembert na ciepło to smak stanowczo nie dla mnie - bardzo gorzki i jeszcze bardziej cierpki niż na zimno.
                      Może być łączony tylko ze słodkimi sosami np. żurawinowym. Kategorycznie nie można go łączyć z majonezem lub jego pochodnymi sosami, ponieważ ogólny smak stworzy gorycz.
                      O dziwo porcja mojego męża nie poszła na zmarnowanie, ponieważ zrobił on sobie z niej kanapkę. Po spróbowaniu tego sera zareagował następująco: "Co to jest? Smakuje super, nałóż mi to na chleb posmarowany masłem, bo ten ser przypomina taki, który robiła moja babcia", po czym zdziwiona zrobiłam kanapkę ze smażonym camembertem, a potem musiałam ich dorobić jeszcze dwie. Ale przyznam, że na pieczywie smakował mi lepiej niż solo z sosami.
                      Polecam tym, którzy są ciekawi smaków.


                      Pochodzenie: przepis ogólnodostępny


                      Ilość: 2 krążki camemberta 



                      Składniki:
                      • 1 ser camembert
                      • 1 jajko
                      • bułka tarta
                      •  sól
                      • pieprz
                      • olej
                      • sos żurawinowy



                      Przygotowanie:
                      1. Ser przekroić przez środek na 2 równe plastry.
                      2. Zamoczyć z każdej strony w jajku.
                      3. Obtoczyć z każdej strony w bułce tartej.
                      4.  Doprawić wg smaku solą i pieprzem.
                      5. Rozgrzać olej.
                      6. Smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu, najpierw zapiekając stronę, która była nacinana (spowoduje to zapieczenie sera w skorupkę z bułki tartej, przez co ta strona sera nie wycieknie, będąc już odwrócona).
                      7. Podawać na ciepło ze słodkimi sosami np. żurawinowym.

                        czwartek, 2 lutego 2012

                        Pierogi Z Kapustą I Grzybami








                        Opis:  Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej gości w naszych domach podczas Wigilii, ale w ciągu roku również. 
                        Farsz w tych pierogach jest przygotowany z ugotowanej kiszonej kapusty i grzybów z dodatkiem jarzyn, które zespajają całą konsystencję tego farszu. Ciasto na pierogi dzięki temu, że jest zaparzane, jest niesamowicie miękkie i delikatne, ale zarazem mocne, dzięki czemu nie rwie się przy wałkowaniu go na cienki placek. Jeśli zaś zamiast wody użyjemy mleka, ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i w takiej postaci smakuje mi najbardziej - jest to najlepsze ciasto na pierogi, jakie jadłam ze względu na swą miękkość. 
                        Szczerze polecam.


                        Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu


                        Ilość: 56 pierogów wykrawanych z kółek o śred. 9 cm  



                        Wskazówka
                        Na wyspach dysponujemy bardzo nieładną mąką. Jest dosyć ciemna i pierogi po ugotowaniu nie wyglądają zachwycająco, są wręcz szare. Aby poprawić ich wygląd na talerzu, gotuję je w wodzie z odrobiną kurkumy.



                        Składniki Na Farsz
                        • 0,5 kg kapusty kiszonej
                        • 50 g suszonych grzybów
                        • 0, 5 średniej marchewki
                        • 0,5 średniej pietruszki
                        • kawałek selera (mieszczący się w zamkniętej garści)
                        • 3 liście laurowe
                        • 3 ziela angielskie
                        • 2 mniejsze cebule
                        • 1 ząbek czosnku
                        • 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia 
                        • sól
                        • pieprz
                        • 2-3 łyżeczki cukru



                        Składniki Na Ciasto Pierogowe:
                        • 1,5 szkl. wrzącej wody/mleka
                        • 1 łyżeczka soli
                        • 2 łyżki oleju
                        • ponad 2,5 szkl. mąki pszennej 



                        Przygotowanie Farszu
                        1. Czyste grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na kilka godzin.
                        2. Kapustę kiszoną ugotować na parze lub w wodzie wraz z suszonymi grzybami, marchewką, pietruszką i selerem do miękkości (chyba, że chcemy z wywaru zrobić zupę grzybową, to w takim wypadku należy ugotować grzyby z warzyami oddzielnie).
                        3. Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
                        4. W tym czasie, gdy składniki będą się gotować, pokroić cebulę w kostkę. 
                        5. Rozgrzać tłuszcz.
                        6. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
                        7. Zeszklić.
                        8. Odcedzić ugotowane składniki.
                        9. Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.
                        10. Do odcedzonych składników dodać cebulę wraz z tłuszczem.
                        11. Wymieszać. 
                        12. Zmielić całość w maszynce do mielenia lub malakserze.
                        13. Dodać cukier.
                        14. Doprawić solą i pieprzem.





                        Przygotowanie Ciasta:
                        1. Do większej miski (najlepiej okrągłej) wlać wodę/mleko.
                        2. Dodać sól.
                        3. Dodać olej.
                        4. Wsypać mąkę (na początku 2,5 szkl.).
                        5. Wyrobić ciasto i partiami dosypywać tyle, aby utworzyła się elastyczna i jednolita kula ciasta, która nie klei się do rąk (ciasto powinno być miękkie).
                        6. Ciasto podzielić na 2 równe porcje i przykryć bawełnianą ściereczką.



                        Przygotowanie Pierogów:
                        1.  Na obsypaną mąką powierzchnię położyć ciasto i rozwałkować na bardzo cienko.
                        2. Wykrawać krążki i nakładać w środkową ich część farsz tak, aby pieróg był dosyć pełny.
                        3. Formować w pół-koła.
                        4. Zlepiać brzegi ciasta.
                        5. Zlepione pierogi kłaść na obficie obsypaną mąką płaszczyznę.
                        6. Zagotować wodę.
                        7. Posolić.
                        8. Wkładać pierogi do gotującej się wody.
                        9. Zamieszać.
                        10. Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo ok. 3 min.
                        11. Podawać z usmażoną na tłuszczu cebulką.

                          środa, 1 lutego 2012

                          Ciasteczka Orzechowe Z m&m's








                          Opis: Ciasteczka są w pełni orzechowe, bardzo kruche i lekko słodkie. Dodatek m&m'sów to taki ich słodki gadżet, który idealnie komponuje się z orzechowym smakiem ciastek.  Błyskawiczne w przygotowaniu i niedrogie.
                          Dla mnie są idealne, ponieważ lubię taką kruchość ciasteczka, a poza tym są bardzo smaczne.
                          Polecam.


                          Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu


                          Ilość: 28 ciasteczek o średnicy 6 cm



                          Składniki:
                          • 110 g miękkiego masła/margaryny
                          • 50 g cukru pudru
                          • 1/3 łyżeczki olejku waniliowego
                          • 135 g mąki
                          • 50 g zmielonych orzechów laskowych
                          • 2 małe paczki m&m'sów z orzeszkami



                          Przygotowanie
                          1. Masło/Margarynę utrzeć na puszysto z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym, czyli ok. 2-3 min.
                          2. Dodać mąkę.
                          3. Dodać zmielone orzechy.
                          4. Wyrobić w rękach tak długo, aż utworzy spoistą kulę ciasta.
                          5. Włożyć w worku do lodówki na 1 godz.
                          6. Na obsypanej mąką płaszczyźnie wałkować ciasto na 3-4 mm grubości obsypanym mąką wałkiem, ponieważ ciasto może się kleić i rwać z powodu zawartości zmielonych orzechów i konsystencji ciasta.
                          7. Wykrawać krążki o średnicy 5-6 cm.
                          8. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
                          9. Na każdy krążek ciastka wcisnąć po 1. sztuce m&m'sa.
                          10. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 
                          11. Piec 10-13 min., aż ciasta lekko się zarumienią.
                          12. Studzić na kratce.
                          13. Przechowywać w suchym miejscu przez kilka dni.
                          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...