Opis: Jest to sałatka z mieszanką sałat typu roszponka, szpinak i rukola. Dodatek boczku i jajka czyni ją bardzo pożywną, ale w dalszym ciągu lekką sałatką.
Sałatkę podaje się przyrządzoną dla każdego na talerzu, ponieważ wymieszanie składników lub ich nakładanie na talerz bezpośrednio z salaterki może spowodować rozpad poszczególnych składników.
Polecam.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 4 większe porcje
Składniki:
- 100 g mieszanki roszponka+szpinak+rukola
- 1 awokado
- kilka pomidorów koktajlowych (ok. 200 g)
- ok. 200 g boczku wędzonego surowego lub wędzonego parzonego (ja miałam parzony, ale najlepiej prezentuje się surowy)
- 6 ugotowanych jajek
- 1 sos sałatkowy z torebki- włoski lub francuski (można przygotować domowy Francuski Sos Sałatkowy)
Przygotowanie:
- Mieszankę sałat rozłożyć po równo na talerze zostawiając jej odrobinę na górną część sałatki, która będzie również dekoracją.
- Boczek pokroić w bardzo cienkie plastry, a następnie na połówki i usmażyć na lekko chrupiąco oraz ostudzić.
- Kilka plasterków (2-3) położyć na sałatę.
- Obrane i podzielone na średnie grubości paski awokado, ułożyć po równo na talerzu tak, aby lekko wystawało na boki talerza..
- Obrane jajka podzielić na ćwiartki i położyć po 3 na każdym talerzu pomiędzy kawałkami awokado.
- Połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pomidorów koktajlowych ułożyć pomiędzy jajka i awokado.
- Ułożyć po równo pozostałą część boczku.
- Pozostałą część sałaty ułożyć po równo na centralnej części sałatki.
- Przed samym podaniem polać sosem sałatkowym.
Świetna:)
OdpowiedzUsuńPiękna, kolorowa, taka wiosenna.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kolory na talerzu!:)
Robiłam podobną w niedzielę, tylko dodałam do niej czarne oliwki;)
OdpowiedzUsuńi takich właśnie kolorów potrzebuję na talerzu :)
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe pyszności! porywam ten talerzyk :)
OdpowiedzUsuńCudne kolory i smaki, a do tego podobają mi się talerze :)
OdpowiedzUsuńwyglada mega apetycznie, az mam ochote zrobic natychmiast! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia robisz:)
OdpowiedzUsuńRzadko jadam awocado, a Twoja kombinacja bardzo mi się podoba, więc pewnie się skuszę na taką sałatkę kiedyś:)
Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo.
UsuńNa wielkanocny stół idealna - zawsze coś nowego na stole!!! I jak zmakowitego. W wersji zmieszanej (w salaterce) też jest ok, ja dodałam uprażone na patelni ziarna słonecznika
OdpowiedzUsuńTo trochę tłusta taka sałatka: awokado, boczek, jajko - same tłuszcze plus jeszcze dressing. Ja bym wyeliminowała boczek, a zresztą nie lubie tez połaczenia awokado z jajkiem. Zaś awokado z miksem sałat jest mega. Sałatki z awokado są bardzo zdrowe, gdyz to jedno z najdrowszych źródeł tłuszczów: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/awokado-pomoc-w-walce-o-szczup%C5%82%C4%85-sylwetk%C4%99 Być może jeszcze zbyt mało znane by stało się tradycyjnym zastepnikiem masła i margaryny.
OdpowiedzUsuń