Strony

poniedziałek, 27 lutego 2012

Sałatka Z Awokado, Boczkiem I Jajkiem








Opis: Jest to sałatka z mieszanką sałat typu roszponka, szpinak i rukola. Dodatek boczku i jajka czyni ją bardzo pożywną, ale w dalszym ciągu lekką sałatką. 
Sałatkę podaje się przyrządzoną dla każdego na talerzu, ponieważ wymieszanie składników lub ich nakładanie na talerz bezpośrednio z salaterki może spowodować rozpad poszczególnych składników. 
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 4 większe porcje



Składniki:
  • 100 g mieszanki roszponka+szpinak+rukola
  • 1 awokado
  • kilka pomidorów koktajlowych (ok. 200 g)
  • ok. 200 g boczku wędzonego surowego lub wędzonego parzonego (ja miałam parzony, ale najlepiej prezentuje się surowy)
  • 6 ugotowanych jajek 
  • 1 sos sałatkowy z torebki- włoski lub francuski (można przygotować domowy Francuski Sos Sałatkowy)



Przygotowanie:
  1. Mieszankę sałat rozłożyć po równo na talerze zostawiając jej odrobinę na górną część sałatki, która będzie również dekoracją.
  2. Boczek pokroić w bardzo cienkie plastry, a następnie na połówki i usmażyć na lekko chrupiąco oraz ostudzić.
  3. Kilka plasterków (2-3) położyć na sałatę.
  4. Obrane i podzielone na średnie grubości paski awokado, ułożyć po równo na talerzu tak, aby lekko wystawało na boki talerza..
  5. Obrane jajka podzielić na ćwiartki i położyć po 3 na każdym talerzu pomiędzy kawałkami awokado.
  6. Połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pomidorów koktajlowych ułożyć pomiędzy jajka i awokado. 
  7. Ułożyć po równo pozostałą część boczku.
  8. Pozostałą część sałaty ułożyć po równo na centralnej części sałatki.
  9. Przed samym podaniem polać sosem sałatkowym.
 

11 komentarzy:

  1. Piękna, kolorowa, taka wiosenna.
    Bardzo lubię takie kolory na talerzu!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobną w niedzielę, tylko dodałam do niej czarne oliwki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. i takich właśnie kolorów potrzebuję na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie kolorowe pyszności! porywam ten talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne kolory i smaki, a do tego podobają mi się talerze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada mega apetycznie, az mam ochote zrobic natychmiast! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia robisz:)
    Rzadko jadam awocado, a Twoja kombinacja bardzo mi się podoba, więc pewnie się skuszę na taką sałatkę kiedyś:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na wielkanocny stół idealna - zawsze coś nowego na stole!!! I jak zmakowitego. W wersji zmieszanej (w salaterce) też jest ok, ja dodałam uprażone na patelni ziarna słonecznika

    OdpowiedzUsuń
  9. To trochę tłusta taka sałatka: awokado, boczek, jajko - same tłuszcze plus jeszcze dressing. Ja bym wyeliminowała boczek, a zresztą nie lubie tez połaczenia awokado z jajkiem. Zaś awokado z miksem sałat jest mega. Sałatki z awokado są bardzo zdrowe, gdyz to jedno z najdrowszych źródeł tłuszczów: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/awokado-pomoc-w-walce-o-szczup%C5%82%C4%85-sylwetk%C4%99 Być może jeszcze zbyt mało znane by stało się tradycyjnym zastepnikiem masła i margaryny.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.