czwartek, 27 października 2011

Placuszki Z Dynią I Mascarpone







Opis: Placuszki z dynią i serem mascarpone są puszyste, mięciutkie, a po ugryzieniu lekko gumiane w pozytywnym słowa znaczeniu. Zawarta w nich dynia dodaje lekkiej słodkości i delikatności warzywnej jak np. w chlebie z marchewką. 
Placuszki są słodkie same w sobie, więc możemy podawać je solo lub ze świeżymi owocami, które przełamią ich słodkość. Ja polałam je złotym syropem (syrop karmelowy) oraz położyłam truskawkę.
Bardzo sycące, więc polecam je nawet na obiad.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 15-20 szt. 



Wskazówka:
1) wybierzmy do tego dania dynie o mocno pomarańczowej skorupce lub jakąkolwiek inną nadającą się do spożycia
2) musimy odcedzić z niej nadmiar wody- miąższ powinien być pozbawiony całości wody tkwiącej w dyni (gdy wiórki dyni dają sie posypać, oznacza to, że dynia nie potrzebuje odciskania z niej soku, a jeśli wiórki są mokre, musimy odcisnąć z nich znaczną ilość soku)
3) można zmniejszyć daną ilość cukru w przepisie, a w zamian dać więcej mąki i miąższu z dyni



Składniki:
  • 125 g sera mascarpone
  • 2,5 szkl. miąższu dyni startej na tarce (odliczać po odcedzeniu wody i ściśnięciu jej w szklance)
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. mleka
  • ok. 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Do miski włożyć ser mascarpone.
  2. Dodać wiórki dyni.
  3. Wymieszać wszystko, aby ser się rozbił i nie było grudek, a całość dokładnie połączyła.
  4. Wbić jajka.
  5. Wymieszać wszystko dokładnie.
  6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  7. Wymieszać dokładnie na jednolitą konsystencję.
  8. Wlewać powoli mleko, cały czas mieszając, aby tworzyła się zwarta konsystencja.
  9. Dodać cukier.
  10. Wlać olejek waniliowy.
  11. Wymieszać do połączenia się składników.
  12. Rozgrzać olej na patelni.
  13. Kłaść 2 łyżki masy na jeden placek.
  14. Smażyć na średnim płomieniu z obu stron.
  15. Podawać solo, z golden syropem itp. lub świeżymi owocami.

wtorek, 25 października 2011

Sernik Dyniowo-Imbirowy Z Polewą Karmelową I Orzechami






Opis: Sernik dyniowo-imbirowy z polewą toffi i orzechami to oryginalny sernik, który idealnie nadaje się na jakąś wyjątkową okazję lub dla osób, które lubią oryginalne i niecodzienne smaki. 
Sernik ma maślano-kremową konsystencję, w zależności od dodanego do niego puree z dyni (mam na myśli to czy jest gęste, czy rzadkie) może smakować nawet lekko maślanie- piankowo. Średnio  wyczuwany miąższ dyni daje sernikowi delikatności. Zaletą jest wyrazisty smak imbiru (moja koleżanka powiedziała, że czuje banany :)), który dodaje mu oryginalności. Spód ciasteczkowy, mimo użytych ciasteczek imbirowych nie przewyższa smaku masy serowej, a orzechy nadają chrupkości.  Zaś polewa karmelowa jest bardzoooo słodka, ale sernik bez niej nie jest już tym samym sernikiem.
Opinia innych na jego temat była pozytywna, ja zaś przekonałam się do niego stopniowo i wiem, że jest warty powtórzenia, ale niezbyt często, aby można było do niego zatęsknić.
Praca i czas włożony w jego wykonanie (mam na myśli przygotowanie puree dyniowego) opłaca się. 
Polecam.


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Kuchennymi drzwiami), oryginał ( (LET THEM EAT Cake)


Ilość: tortownica o śred. 26 cm 



Wskazówka:
1) im ciemniejszy miąższ dyni, tym bardziej pomarańczowy będzie nasz sernik
1) puree dyniowe powinno być pozbawione nadmiaru wody, w innym przypadku sernik wyjdzie bardzo rzadki i piankowy (mój właśnie taki wyszedł z powyższych powodów), a kremowo-maślaną konsystencje uzyska dopiero po 2. dobach
2) gdy użyjemy bardzo ciemnego cukru brązowego, kolor sosu będzie bardzo intensywny, a smak jeszcze bardziej wyrazisty



Potrzebne:
  • folia aluminiowa
  • forma, do której zmieści się w całości nasza tortownica i nalana na 5 cm woda



Składniki Na Spód:
  • 250 g ciasteczek imbirowych 
  • 80 g masła/margaryny
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich



Składniki Na Masę Serowo-Dyniową:
  • 350 g serka mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru brązowego (ok. 150 g) 
  • 2 szkl. "Puree Z Dyni" - wersja pieczona (tj. ok. 550 g z upieczonej dyni o wadze ok. 1-1,2 kg)
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżki startego imbiru/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu



Składniki Na Sos Karmelowy:
  • 125 g niesolonego masła/margaryny
  • 3/4 szkl. brązowego cukru (ok. 150 g)
  • 0,5 szkl. syropu klonowego 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • orzechy włoskie do dekoracji



Przygotowanie Początkowe:
  1. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, aby była w pełni szczelna (ja na spód tortownicy kładę 1 warstwę folii, tak aby wystawała ponad brzegi, a następnie kładę na nią obręcz i zamykam- w ten sposób pomiędzy tacką, a obręczą jest ciasno i tym samym szczelnie; następnie we wnętrzu tortownicy wykładam 2-3 warstwy folii, aby każdy bok był zakryty).



Przygotowanie Spodu:
  1. Ciasteczka zmielić w malakserze/blenderze z dużym nożem na bardzo drobno lub włożyć ciasteczka do woreczka spożywczego zamykanego i wałkiem uderzać/zmiażdżyć ciasteczka, aby skruszyły się.
  2. Rozpuścić masło/margarynę.
  3. Dodać do ciasteczek.
  4. Dodać orzechy.
  5. Wszystko wymieszać.
  6. Wyłożyć na spód tortownicy, uciskając, aby masa była zwarta.
  7. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 
  8. Włożyć do niego tortownicę.
  9. Piec 10-15 min.
  10. Ostudzić.



Przygotowanie Masy Serowo-Dyniowej:
  1. Do miski włożyć ser. 
  2. Dodać cukier. 
  3. Ucierać/Miksować ok. 3 min., aż powstanie kremowa konsystencja. 
  4. Dodawać stopniowo puree dyniowe, ciągle miksując.
  5. Dodać jajka. 
  6. Dodać imbir.
  7. Dodać ekstrakt z wanilii.
  8. Dodać cynamon.
  9. Zmiksować dokładnie. 
  10. Wylać na spód ciasteczkowy.
  11. Wierzch tortownicy przykryć folią aluminiową.
  12. Rozgrzać piekarnik do 150*C.
  13. Do formy większej niż średnica tortownicy, włożyć tortownicę z zawartością naszej masy.
  14. Włożyć do piekarnika.
  15. Nalać do owej formy wodę, aby sięgała na 5 cm wys. tortownicy.
  16. Piec 1 godz., 15 min. 
  17. Po upieczeniu lekko otworzyć drzwiczki piekarnika. 
  18. Zostawić w tej postaci sernik na 1 godz.
  19. Wyciągnąć sernik (najlepiej bezpośrednio na ręcznik). 
  20. Ostudzić.
  21. Odseparować sernik po bokach od folii aluminiowej.
  22. Włożyć do lodówki na całą noc.



Przygotowanie Sosu (można go przygotować bezpośrednio przed podaniem, wtedy wygląda bardzo efektownie lub 1 dzień przed podaniem;  po 2. dobie jego struktura nie wygląda już tak ładnie) :
  1. Rozpuścić masło w rondelku/garnuszku.
  2. Dodać cukier.
  3. Gotować na średnim płomieniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści ( nie będą wyczuwalne jego grudki).
  4. Dodać syrop klonowy.
  5. Gotować, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
  6. Dodać sól.
  7. Dodać ekstrakt z wanilii.
  8. Wymieszać.
  9. Odstawić z płomienia. 
  10. Ostudzić (przyspieszając ten proces poprzez włożenie rondla/garnuszka do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając), aby sos zgęstniał i nadawał się idealnie do wylania na wierzch sernika, czyli nie może być za rzadki, ani za gęsty.


poniedziałek, 24 października 2011

Puree Z Dyni








Opis: Wielu z Was na pewno zastanawiało się jak przyrządzić dynie, ale nie wie, z której strony się za nią "złapać". Otóż puree z dyni pokaże Wam jak to wszystko działa, ponieważ przeważnie od niego wszystko się zaczyna, ponieważ jest podstawowym składnikiem wielu wypieków i potraw. 
W zależności od tego, do czego chcemy go użyć, przyprawiamy go właściwie do dania, w którym będzie występować. Możemy mieszać go z innymi warzywami np. ziemniakami i przyprawiać na słodko, słono lub korzennie. 


Pochodzenie: przepis własny i ogólnodostępny


Ilość: proporcjonalna do ilości dyni i jej wagi



Potrzebne
  • naczynie żaroodporne z przykrywką/forma+folia aluminiowa lub jakieś naczynie do gotowania na parze (parowar, szybkowar, garnek do gotowania na parze, sitko/koszyk do gotowania na parze)



Składniki Podstawowe
  • dynia (ilość zależna od potrzeb)



Składniki Dodatkowe (dobieramy wg gustu i potrzeb; możemy mieszać ze sobą): 
  • masło
  • ugotowane ziemniaki
  • ugotowane inne warzywa
  • ugotowane owoce
  • imbir
  • gałka muszkatałowa
  • cynamon
  • sól
  • cukier
  • rozmaryn
  • tymianek


Przygotowanie:
  1. Umytą dynię, kroimy na pół, jeśli potrzebujemy jej więcej kroimy na tyle części, ile nam potrzeba (chodzi o jej wagę).
  2. Łyżką wyskrobujemy jej środek, czyli pestki z "makaronikowym" miąższem (odchodzi praktycznie samo).
  3. Zostawiamy jej skórkę. 
  4. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką/foremce i przykrywamy folią aluminiową lub układamy w naczyniu do gotowania na parze. 

 


     5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 45 min.-1 godz. 15 min., do momentu, kiedy będzie całkowicie miękka i nieprzypieczona lub gotujemy na parze do miękkości (niestety czasu nie podam, bo nie pamiętam).
     6. Studzimy.
     7. Obieramy ze skóry.




     8. Odsączamy na sitku z wody.
     9. Zgniatamy widelcem, ubijakiem do ziemniaków, przeciskamy przez praskę/maszynkę lub mielimy malakserem/blenderem z większymi nożami.
    10. W razie potrzeby przecieramy przez sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. 
    11. Używamy solo jako podstawa do innych dań lub dodajemy składniki dodatkowe wedle uznania i doprawiamy wybranymi przyprawami i tworzymy swoje kompozycje smakowe.

piątek, 21 października 2011

Szpinak Po Wiejsku







Opis: Szpinak szpinakowi nierówny, a raczej jego przyrządzenie. 
Pamiętam go z dzieciństwa z amerykańskich filmów. Na słowo szpinak serialowe dzieci reagowały jak na coś niewyobrażalnie pozbawionego smaku, więc bardzo zniechęciło mnie to do jego spróbowania. W domu z reguły po prostu był nieznany i nikt go nie przyrządzał. Zmieniło się to, gdy poznałam swojego przyszłego męża. Jego mama przyrządza szpinak tak pysznie, że nawet dzieci go zajadają i proszą o dokładkę. Od tamtego czasu, gdy spróbowałam szpinaku wg tego przepisu, twierdzę i przekonuję innych,  że to warzywo nie jest nikomu straszne.
Szpinak jest kremowy i wprost rozpływa się w ustach, a czosnek doskonale wydobywa jego smak (taka lekka smaczna papka, nie trawa!).
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; lekko zmodyfikowany przepis mojej teściowej


Ilość: 4 porcje



Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 paczka mrożonego szpinaku (750 g)
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Na patelni rozpuścić masło.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Smażyć kilka sekund.
  4. Dodać zamrożony lub odmrożony szpinak wraz z jego sokami.
  5. Smażyć do całkowitej miękkości szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut często mieszając.
  6. Gdy szpinak wyparuje wszystkie swoje soki, można podlać go małą ilością wody.
  7. Dodać śmietanę.
  8. Wymieszać.
  9. Oprószyć mąką.
  10. Natychmiast zamieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  11. Smażyć ok. 2-5 min.
  12. Podawać solo, z pure ziemniaczanym i sadzonym jajkiem wraz z maślanką lub kefirem. 

    Groszek Ptysiowy

     





    Opis: Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się wyśmienicie.


    Pochodzenie: przepis z internetu (sto kolorów kuchni)


    Ilość: bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemności




    Składniki:

    • 90 ml wody
    • 30 g masła
    • 70 g mąki pszennej
    • 2 jajka (M)
    • Szczypta soli
    • dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek w proszku itp.



    Przygotowanie:

    1. W garnuszku zagotować wodę z masłem.
    2. Dodać mąkę.
    3. Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
    4. Odstawić z płomienia.
    5. Wbić po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
    6. Na sam koniec dodać sól, przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.
    7. Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).
    8. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1,5 cm.
    9. Rozgrzać piekarnik do 220* C.
    10. Piec 13-17 min. do momentu, kiedy groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.
    11. Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać. 

    środa, 19 października 2011

    Zupa Krem Gruszkowo-Selerowy








     

































    Opis: Krem gruszkowo-selerowy to bardzo bogata w konsystencji zupa. Jest nad wymiar kremowa sama w sobie i dodatkowo śmietankowa, dzięki słodkiej śmietance. Jej konsystencja nie jest gładka, a to za sprawą gruszki, która gwarantuje nam lekko szorstki posmak (podobnie do ziemniaków). Kremowo-śmietankowo-lekko słodka zupa, z lekkim akcentem imbirowym, co pasuje do niej idealnie. 
    Polecam szczególnie fanom kremowych zup, bo Ci na pewno nie zawiodą się na jej niebanalnym smaku.


    Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu  (BBC Good Food)


    Ilość: 2,5-3 porcje; całość zupy to ok. 1,5 l



    Składniki:
    • 1 łyżka masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 młode cebule szalotki wraz z drobiną zielonej części szczypiorku
    • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 400 g selera w korzeniu 
    • 4 średnie gruszki (400-450 g)
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • 100 ml słodkiej śmietanki do zup (ja miałam kremówkę 30%)
    • sól
    • pieprz



    Przygotowanie:
    1. Rozgrzać masło w rondlu/garnku.
    2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    3. Dodać pokrojoną szalotkę ze szczypiorkiem.
    4. Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając.
    5. Wlać bulion.
    6. Dodać selera startego na tarce.
    7. Dodać obrane i pokrojone w większe części gruszki.
    8. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem ok. 25-40 min., aby seler był całkowicie miękki.
    9. Gotową zupę zmiksować blenderem.
    10. Dodać śmietanę.
    11. Doprawić solą i pieprzem.
    12. Podawać solo, z tostem, groszkiem ptysiowym lub posiekanym szczypiorkiem.

    wtorek, 18 października 2011

    Bitter Chocolate Puddings, czyli Czekoladowe Puddingi Babkowe








    Opis: Czekoladowe puddingi babkowe - tak określam ten wypiek w swoim tłumaczeniu. 
    Bardzo podobne do Brownie, ponieważ są gęste, ciężkie, wilgotne, zakalcowate, ale gąbczaste i mega czekoladowe, więc nie dla każdego, bo nie każdy lubi smak gorzkiej czekolady (następnym razem spróbuję zrobić z czekoladą deserową, będzie to profanacja tego deseru, ale może moje dziecko zje je ze smakiem, a ja nie będę już potrzebowała dodatku bitej śmietany).
    Jako, że mój mąż zareagował na ten deser bardzo pozytywnie, co nie zdarza się często (cytuję: "Ale wiesz, to ciastko dobre było, naprawdę, co ty tam dałaś, nadziałaś szprycą roztopioną czekoladę?" :) ), a warto wspomnieć, że nie lubi np. murzynka, uważam, że mogę również określić ten wypiek deserem dla facetów.
    Środek ciastka wygląda jak budyń czekoladowy i tak właśnie smakuje. 
    Owy wypiek podaje się na ciepło, inaczej wnętrze zastyga.
    Idealnie nadaje się jako elegancki deser, ponieważ ramekiny dodają mu tej powagi, a podać go można z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
    Do plusów tego wypieku należy również zaliczyć błyskawiczne oraz proste wykonanie z małym nakładem kosztów oraz ilości składników.


    Pochodzenie: przepis z czasopisma "Baked and Delicious"


    Ilość: 4 porcje, upieczone w formach o poj. 200 ml lub 6 porcji, upieczonych w formach o poj. 150 ml (ja miałam ramekiny o poj. 200 ml)



    Składniki:
    • 125 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
    • 125 g niesolonego masła lub margaryny + odrobinę na wysmarowanie foremek
    • 150 g cukru 
    • 2 duże jajka 
    • 2 duże żółtka 
    • 50 g mąki pszennej



    Przygotowanie:
    1. Foremki wysmarować masłem.
    2. Do rondla/garnuszka wlać wodę (5-7 cm od dna).
    3. Zagotować.
    4. Do rondla/garnuszka włożyć inne naczynie (tak, aby zawisło nad wodą).
    5. Włożyć margarynę i połamaną w kostkę czekoladę.
    6. Mieszać do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników na parze.
    7. Ostudzić połączoną masę (można przyspieszyć ten proces przez włożenie naczynia do zimnej wody i częste mieszanie; ale nie pozwalając na większe zgęstnienie masy).
    8. Rozgrzać piekarnik do 190*C (z termoobiegiem 180*C).
    9. W innym naczyniu utrzeć/zmiksować jajka oraz żółtka wraz z cukrem ok. 2 min.
    10. Dodać do czekolady.
    11. Wymieszać dobrze.
    12. Dodać mąkę.
    13. Dokładnie wymieszać, aby masa całkowicie połączyła się i w całości tworzyła jednolitą konsystencję.
    14. Natychmiast wylać równą ilość masy do foremek.
    15. Włożyć foremki do piekarnika.
    16. Piec do 20 min. małe foremki, a do 25 min. większe foremki, nie dopuszczając do dużego pęknięcia wierzchu ciasta, ponieważ może to spowodować wypłynięcie na wierzch czekolady, a co za tym idzie zmniejszy to ilość "budyniu czekoladowego" w środkowej części babeczki.
    17. Konsumować po 3-10 min.  po wyciągnięciu z piekarnika (można później, ale babeczkę należy jeść na ciepło, inaczej środek zastygnie i tym samym będzie twardy) i podawać solo, z cukrem pudrem, lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

    sobota, 15 października 2011

    Sernik Wykwintny









    Opis: Jeszcze wczoraj zastanawiałam się, co napisać o tym serniku i czy w ogóle dodać go na blog, bo sernik polecany musi być przynajmniej bardzo smaczny. Przeciętnych serników mamy już dosyć w internecie i książkach kucharskich.
    Trzeci dzień po upieczeniu (bo wtedy mi najbardziej zasmakował) stwierdziłam, że sernik jest naprawdę bardzo dobry. Jest gęsty, ciężki, miękki, a nawet kremowy, co daje mu największy plus, a wyrasta bardzo wysoki.
    Odrobinę więcej musimy się przy nim zmęczyć (miksować), ale wydaje mi się, że warto. Poza tym nasz spód pod sernik wystarczy wyłożyć z paczki na blaszkę, ponieważ używamy krakersów lub herbatników. Spód zmięknie w czasie pieczenia.
    Polecam pod warunkiem, że sernik podamy prosto z lodówki, bo tylko taki oddaje to, o czym napisałam wyżej. Przepis ma bardzo wielu zwolenników. 


    Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Moje Wypieki)


    Ilość: forma o wym. 20/40 cm



    Składniki Na Masę Serową:
    • 1,4 kg tłustego twarogu
    • 400 g cukru
    • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
    • 250 g masła, o temp. pokojowej
    • 6 płaskich łyżek kaszy manny
    • 1 budyń śmietankowy (ok. 40 g)
    • 250 ml śmietany 30%
    • 2 opakowania cukru waniliowego (każdy na 1 kg masy)
    • 200 g rodzynek lub suszonej żurawiny



    Składniki Pozostałe:
    • 20-30 krakersów lub herbatników
    • cukier puder



    Przygotowanie Masy Serowej:
    1. Twaróg zmielić dwukrotnie lub trzykrotnie.
    2. Masło podzielić na kawałki.
    3. Utrzeć/Zmiksować na puszysto.
    4. Dodawać po kilka łyżek twarogu, ciągle miksując.
    5. W osobnym naczyniu utrzeć/zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
    6. Dodać do masy serowej.
    7. Krótko zmiksować, aby składniki połączyły się.
    8. Dodać przesiany przez sitko budyń.
    9. Dodać kaszę manną.
    10. Wymieszać dokładnie, a jeśli zrobią się kulki z budyniu i kaszy, zmiksować.
    11. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.
    12. Wmieszać ją w masę serową.
    13. W następnym naczyniu ubić białka na sztywno.
    14. Dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać, aby całkowicie połączyły się z resztą.
    15. Dodać rodzynki lub żurawinę.
    16. Delikatnie wymieszać, aby rozeszły się w miarę równomiernie po masie.



    Przygotowanie Końcowe:
    1. Włączyć piekarnik na 150*C.
    2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Wyłożyć krakersy/herbatniki.
    4. Wylać masę serową.
    5. Włożyć sernik do piekarnika.
    6. Zwiększyć temp. w piekarniku do 175-180*C.
    7. Piec 60 min.
    8. Po upływie czasu pieczenia, otworzyć lekko drzwi piekarnika po 10 min. i chłodzić w ten sposób ok. 30 min.
    9. Sernik ostudzić.
    10. Włożyć do lodówki i tam go przechowywać.
    11. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

    piątek, 14 października 2011

    Paluszki Krabowe W Panierce Pszenno-Sezamowej







    Opis: Paluszki krabowe to jedne z owoców morza, które przypominają mi (lecz nie każdemu) w smaku rybę, więc trafnie możemy je połączyć z panierką. A żeby nie było nudno, a było również zdrowiej i lżej, panierka składa się z mieszanki 3 składników: sezamu, otrębów pszennych i bułki tartej.
    Paluszki krabowe w panierce mogą zastąpić nam "piątkową rybę", podaną z czymkolwiek chcemy, bo prawie wszystko dopasowuje się do tego dania.
    Co więcej "osiąga sławę" wśród grona ludzi lubujących się w owocach morza na imprezie/przyjęciu, ponieważ rewelacyjnie spełnia rolę przekąski na ciepło jak i na zimno. Można podać ją solo, ale również z różnymi zimnymi sosami. 


    Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki


    Ilość: 22-25 paluszków krabowych



    Składniki:
    • 22-25 paluszków surimi/krabowych
    • 1 małe jajko rozbełtane
    • ulubione przyprawy (opcjonalnie)
    • 2 średnio-czubate łyżki bułki tartej
    • 2 średnio-czubate łyżki otrębów pszennych
    • 2 średnio-czubate łyżki sezamu
    • 6 łyżek oleju
    • sól do smaku (opcjonalnie)



    Przygotowanie:
    1. W miseczce wymieszać składniki na panierkę: bułkę tartą, otręby pszenne i sezam.
    2. Paluszki krabowe maczać z każdej strony w jajku.
    3. Posypać przyprawami wedle uznania.
    4. Następnie obtoczyć całe w panierce.
    5. Rozgrzać olej na dużej patelni.
    6. Smażyć na średnim płomieniu z każdej strony do momentu, kiedy lekko się zarumienią.
    7. Podawać na ciepło, solo lub z dodatkami typu ziemniaki, frytki, kasza, ryż oraz surówka lub z zimnymi sosami majonezowymi lub tp. albo na zimno również solo lub z zimnymi sosami jw.
    8. Danie można bez obaw ponownie podgrzać, więc nie ma potrzeby przygotowania go przed samym podaniem.    

    czwartek, 13 października 2011

    Rurki Z Kremem Z Ciepłych Lodów









    Opis: Rurki to wypieki, które mają niesamowitą siłę przebicia i nikt nie jest w stanie ich sobie odmówić. Te mają krem z wszystkim nam znanych ciepłych lodów, po które jako dzieci i być może do dziś chętnie sięgamy w cukierni, więc ja proponuję je w wersji z kruchą i maślaną otoczką.
    Są bardzo słodkie jak można się domyślić i przez to wydajne, bo uwierzcie mi nie można ich dużo zjeść.


    Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu


    Ilość: 20-22 rurki o długości 8 cm 



    Składniki

    Na Ciasto:
    • 170 g mąki pszennej
    • 84 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
    • 84 g kwaśnej gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
    • szczypta soli
    • masło do wysmarowania rurek



    Składniki

    Na Krem:
    • 1,5 dużego białka
    • 7/8 szklanki cukru (165 g)
    • 1/8 szklanki wody
    • 1/4 soku z 1 cytryny



    Potrzebne Przedmioty:
    • 1 większy garnek + 1 mniejszy garnek lub 1 grubsza miska (naczynie ma osiąść na bokach pierwszego garnka, aby unosiło się nad wodą)
    • szpryca  



    Przygotowanie Ciasta:
    1. Mąkę przesiać do miski lub malaksera z nożem.
    2. Dodać pokrojone w większą kostkę masło/margarynę.
    3. Wlać śmietanę/jogurt naturalny.
    4. Szybko wyrobić/zagnieść ciasto lub włączyć na kilka sekund w malakserze w obu opcjach w efekcie końcowym ma powstac jednolita kula ciasta.
    5. Ciasto włożyć do lodówki na min. 2 godz. (można na całą noc).
    6. Na obsypanej mąką powierzchni, rozwałkować ciasto na 1-2 mm grubości.
    7. Wycinać paski o szer. 2 cm i dług. 35 cm (ja mierzę i od razu wycinam ciasto za pomocą ekierki lub linijki; pasków ciasta powinno wyjść ponad 20, żeby mieć kilka na wszelki wypadek.
    8. Posmarować rurki masłem.
    9. Zawijać paski ciasta na rurki od węższej strony do grubszej (warstwy powinny lekko na siebie nachodzić).
    10. Po każdym zawinięciu ciasta na rurkę, należy od razu obtoczyć je w cukrze.
    11. Rurki bezpośrednio kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    12. Gdy skończymy zawijać wszystkie foremki, włączyć piekarnik na 150* C.
    13. Włożyć blaszkę z rurkami do piekarnika.
    14. Zwiększyć temp. w piekarniku do 200* C.
    15. Piec 15-25 min. w zależności od grubości ciasta i działania naszego piekarnika (rurki powinny nabrać lekko brązowego koloru).
    16. Ostudzić.
    17. Wyciągnąć ostrożnie za pomocą skręconej blaszki w środku formy rurkowej tak, aby nie połamać ciasta.
    18. Schłodzić.
     



    Przygotowanie Kremu:
    1. Do większego garnka wlewamy wodę (na ok. 2-3 cm wysokości).
    2. Wstawiamy garnek na duży płomień.
    3. Doprowadzamy do zagotowania.
    4. W między czasie w drugim garnku/misce, którą włożymy do garnka z wodą, wlewamy białka oraz wodę, a następnie wsypujemy cukier.
    5. Wszystko razem miksujemy 1 min. (konsystencja białka powinna być puszysta, ale lejąca).
    6. Wstawiamy garnek/miskę z białkiem na garnek z wodą, czyli na parę.
    7. Miksujemy 12-15 min. lub do osiągnięcia przez białko temp. 70* C.
    8. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny.
    9. Studzimy.
    10. Chłodzimy (można zostawić na noc w lodówce).



    Przygotowanie Końcowe:
    1. Szprycę z dłuższą końcówką/wkładem napełniamy kremem.
    2. Wyciskamy do wnętrza rurek.
    3. Chłodzimy lub podajemy od razu, w zależności od tego, jak długo chłodziliśmy krem.

    środa, 12 października 2011

    Tuna Melt, czyli Tost Z Tuńczykiem I Serem Żółtym







    Opis: Bardzo smaczna, żeby nie powiedzieć pyszna (moja rodzinka ją uwielbia) i popularna kanapka, podawana w ciepłej postaci, więc można zaliczyć ją nawet do zapiekanki/tosta.
    Wspaniała na śniadanie, kolację, a również na różnego rodzaju imprezach towarzyskich, na których cieszy się powodzeniem.


    Pochodzenie: przepis ogólnodostępny


    Ilość: 1 tost



    Składniki:
    • 1 kromka chleba tostowego lub jakiekolwiek ulubione pieczywo o tych wymiarach
    • ok. 2 łyżki majonezu
    • 0,5 puszki tuńczyka w oleju (w wersji light w sosie własnym)
    • 2 plastry cebuli
    • 1 grubszy plaster sera żółtego



    Przygotowanie:
    1. Pieczywo posmarować ok. 1 łyżką majonezu.
    2. Tuńczyka odsączyć z oleju/wody.
    3. Położyć pojedyncze kółka cebuli.
    4. Nałożyć plaster sera żółtego.
    5. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200*C (najlepsza opcja, ponieważ zapiekanka będzie chrupiąca) lub mikrofalówce do momentu rozpuszczenia się sera żółtego.
    6. Posmarować majonezem, ale nie jest to konieczne.
    7. Podawać na ciepło.

    poniedziałek, 10 października 2011

    Karkówka W Coca-Coli







    Opis: Karkówka w coca-coli z dodatkiem ketchupu i musztardy? Można by się spodziewać czegoś nadzwyczaj nieznanego nam, ale to nic innego jak smaki słodko-kwaśne, a dokładnie słodycz coca-coli z lekkim, kwaśnym pomidorowym smakiem i odrobiną ostrości przypraw oraz musztardy.
    Podawane z ryżem, będzie stanowiło interesujący posiłek obiadowy. Zaś podawane solo np. z pieczywem czosnkowym polecam na różne przyjęcia/imprezy jako posiłek główny. 


    Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Wielkie Żarcie)


    Ilość: proporcjonalna do ilości plastrów mięsa



    Składniki:
    • 2 średnie cebule
    • 6 łyżek oleju/margaryny
    • 500-600 g karkówki (tj. 4-5 plastrów)
    • sól i słodka papryka w proszku lub przyprawa do karkówki
    • 6 łyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego
    • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub kozackiej
    • 1 łyżeczka majeranku 
    • 250 ml coca-coli



    Przygotowanie Początkowe:
    1. Cebulę pokroić w plastry lub w kostkę.
    2. Zeszklić na oleju.
    3. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać mięso z sosem (u mnie forma na tartę 26 cm śred.)
    4. Plastry karkówki przyprawić bardziej obficie niż zwykle z obu stron wybranymi przyprawami.
    5. Przesmażyć na 3 łyżkach oleju/margaryny, aby nie były już z wierzchu surowe (można lekko przypiec, jeśli ktoś lubi).
    6. Mięso ułożyć w naczyniu, na cebuli.
    7. Wymieszać ketchup z musztardą, coca-colą i majerankiem.
    8. Wylać sos na mięso.




    Przygotowanie Końcowe:
    1. Włączyć piekarnik na 180-190*C.
    2. Po 5 min. włożyć naczynie z mięsem i sosem.
    3. Piec 60 min. bez przykrycia.


    4. Podawać najlepiej z ryżem, ale można również z pieczywem czosnkowym, kluskami śląskimi lub ziemniakami.   

    sobota, 8 października 2011

    Błyskawiczne I Proste Ciasto Drożdżowe Z Owocami





    A tu taki mix zdjęć mojego domowego łasucha, który wcina wypieki zazwyczaj jeszcze gorące.



    Opis: Powiało tradycją, ale z uproszczonej beczki. Ciasto drożdżowe, które kocha większość z Nas, ale nie każdy ma na nie czas, cierpliwość oraz tzw. rękę. Otóż od dziś zmieniamy te wszystkie negatywne aspekty na pozytywne. 
    Gdyby ktoś przyszedł do Waszego domu niczym Św. Mikołaj i powiedział, że ma dla Was prezent w postaci przepisu na ciasto drożdżowe bez wyrabiania i rośnięcia ok. 2-3 razy. Wiadomo, że to zawiera ogrom naszego czasu, więc prezent na pewno ucieszyłby niedowierzające miny gospodyń domowych. 
    Ja właśnie jestem jedną z nich. 
    Daję Wam przepis na pyszne ciasto drożdżowe o puszystej, ale gęstej konsystencji, mokre od kruszynki połączonej z owocami, wilgotne i bardzo smaczne dzięki temu również na drugi dzień, a co najważniejsze bez wyrabiania i kilkukrotnego rośnięcia. Ostatnio nawet zrobiłam owe ciasto z mniejszą ilością maki (tj. 4 szkl.), a ciasto wyszło jeszcze bardziej puszyste, więc zostawiam Wam do wyboru ilość mąki, w zależności od tego, jak puszyste i mniej gęste ciasto będziecie chcieli uzyskać. 
    Ciasto drożdżowe z tego przepisu to tzw. sypane ciasto drożdżowe.
    Wszystkie składniki układamy warstwowo, zostawiamy je na 2 godz., a później tylko mieszamy i do pieca. 
    Polecam szczerze, bo ja już innego przepisu na ciasto drożdżowe nie posiadam, gdyż takiego nie potrzebuję.


    A może macie ochotę na pyszne Ekspresowe Rogaliki Drożdżowe W Cukrze?


    Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki mojej mamy


    Ilość: forma o wym. 23/28 cm; 
    radzę, aby piec na zwykłych blaszkach, a nie tych z piekarnika, ponieważ są niskie; ja w takiej piekłam, dlatego moje ciasto lekko chciało wyjść z blaszki; w wyższych blaszkach ciasto drożdżowe pnie się ku górze, a nie na boki



    Składniki:
    • 1 kostka pokruszonych świeżych drożdży  (100 g)
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)
    • 3/4 szkl. oleju
    • 1 szkl. zimnego mleka
    • 4 jajka roztrzepane 
    • 4-5 szkl. mąki pszennej (w zależności od puszystości i gęstości, jaką chcemy uzyskać)



    Składniki Dodatkowe:
    • 700 g świeżych owoców (ja miałam 50/50: jabłka i śliwki)  
    • "Kruszonka" z całej porcji
    • cukier puder (opcjonalnie)



    Przygotowanie:
    1. Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać tylko 3-4 szkl.).
    2. Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianym ręcznikiem.
    3. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.
    4. Dodać pozostałość mąki (1-2 szkl.) i wmieszać w pozostałą masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja (ciasto może kleić się do rąk, ale nie ma potrzeby dodawać dodatkowo mąki).
    5. Wylać i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia formie lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    6. Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.
    7. Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.
    8. Rozgrzać piekarnik do 180* C.
    9. Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.
    10. Po upływie 5 min. od czasu zakończonego pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
    11. Kroić najlepiej po upływie 30 min. 
    12. Posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto wydawało mi się wystarczająco słodkie). 


      Kruszonka






      Opis: Kruszonkę używa się do słodkich wypieków typu pieczone ciasta, bułki, rogale.


      Pochodzenie: przepis własny


      Ilość: porcji wystarczy na obfite wyłożenie powierzchni o rozm. 35/27 cm



      Składniki:
      • 1 szkl. mąki pszennej
      • 1 szkl. cukru kryształu
      • 0,5 kostki margaryny/masła (125 g)



      Przygotowanie:

      Ręcznie:
      1. Masło bardzo mocno schłodzić w lodówce, a nawet można zamrozić, ale uprzednio należy pokroić je w mniejszą kostkę.
      2. Jeśli masło nie było zamrażane, tylko mocno schłodzone, kroimy je w mniejsza kostkę.
      3. Wrzucamy do miski.
      4. Dodajemy mąkę.
      5. Dodajemy cukier.
      6. Wszystko szybko i sprawnie ugniatamy, aby powstała sypka masa z grudkami margaryny/tłuszczu (nie możemy długo wyrabiać masy, ponieważ kruszonka nie powinna być poddawana długo ciepłej temp. rąk).
      7. Na czas nieużytkowania jej, wkładamy kruszonkę do lodówki.
      8. Przed wyłożeniem na ciasto, przesypujemy kruszonkę z góry na dól, aby tworzyła sypką, a nie zbitą konsystencję, której nie będzie można posypać na ciasto.
      Mikserem/Widelcem:
      1. Masło bardzo mocno schłodzić w lodówce, a nawet można zamrozić, ale uprzednio należy pokroić je w mniejszą kostkę.
      2. Jeśli masło nie było zamrażane, tylko mocno schłodzone, kroimy je w mniejsza kostkę.
      3. Wrzucamy do miski.
      4. Dodajemy mąkę.
      5. dodajemy cukier.
      6. Wszystko ugniatamy widelcem lub ucieramy mikserem, aby powstała sypka masa z grudkami margaryny/masła.
      7. Na czas nieużytkowania jej, wkładamy kruszonkę do lodówki.
      8. Przed wyłożeniem na ciasto, przesypujemy kruszonkę z góry na dól, aby tworzyła sypką, a nie zbitą konsystencję, której nie będzie można posypać na ciasto.
      Malakserem/Blenderem:
      1. Masło bardzo mocno schłodzić w lodówce, a nawet można zamrozić, ale uprzednio należy pokroić je w mniejszą kostkę.
      2. Jeśli masło nie było zamrażane, tylko mocno schłodzone, kroimy je w mniejsza kostkę.
      3. Wrzucamy do pojemnika maszyny z dużymi ostrymi nożami (u mnie malakser takie posiada).
      4. Dodajemy mąkę.
      5. Dodajemy cukier.
      6. Włączamy maszynę na kilka sekund, aby powstała sypka masa z grudkami margaryny/masła.
      7. Na czas nieużytkowania jej, wkładamy kruszonkę do lodówki.
      8. Przed wyłożeniem na ciasto, przesypujemy kruszonkę z góry na dól, aby tworzyła sypką, a nie zbitą konsystencję, której nie będzie można posypać na ciasto.

        piątek, 7 października 2011

        Kotlet W Chrupiącej Panierce Z Płatków Kukurydzianych





        Opis: Co tu dużo pisać, czy użyjemy piersi z kurczaka czy schabu, mięso w środku będzie soczyste, a nasza panierka chrupiąca. Ale tylko podana na świeżo zachowa chrupkość. 
        Idealne nadaje się na obiad lub imprezę w towarzystwie dipów.


        Pochodzenie: przepis własny


        Ilość: 2 pojedyncze piersi z kurczaka



        Składniki:
        • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
        • sól
        • pieprz
        • mąka do obtoczenia
        • 1 jajko
        • 2 szkl. płatków kukurydzianych
        • olej


        Przygotowanie:
        1. Piersi z kurczaka rozbić wg upodobań.
        2. Posolić i popieprzyć.
        3. Obtoczyć z każdej strony w mące.
        4. Obtoczyć z każdej strony w jajku.
        5. Płatki kukurydziane zgnieść w dłoni.
        6. Piersi dokładnie obtoczyć w płatkach.
        7. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim płomieniu z obu stron do momentu zarumienienia panierki.
        8. Podawać na świeżo (wtedy panierka zachowa chrupkość) lub na zimno (wtedy panierka zmięknie) w towarzystwie dipów i sałatek i innych dodatków.

        Leniwe Pierogi






        Opis: O leniwych pierogach z reguły słyszy się, że jest to proste,szybkie i smaczne danie. Któż ich nie lubi, a może uwielbia? Ale pytanie czy lubicie te właściwe, zadajcie sobie sami. Ze wszystkim się zgodzę, ale uzasadnię w jakich sytuacjach mówię im 3 razy "tak". 
        Po pierwsze, przepis na pierogi leniwe jest łatwy, ponieważ nie trzeba się przy nim napracować, ale podejdźmy do niego z cierpliwością i dystansem, żeby doprowadzić danie do końca. 
        Po drugie, pierogi robi się szybko, ale nie przesadzajmy z tym określeniem. Gdy nasza masa nie jest zwięzła, a wręcz lekko rzadka, a taka właśnie jest najlepsza, musimy nabrać odrobinę cierpliwości, o której już wcześniej wspomniałam, gdyż nasza praca nie będzie szła w oka mgnieniu.  
        Po trzecie pierogi leniwe są bardzo smaczne, ale tylko wtedy, gdy masa na pierogi nie jest bardzo zwarta i nie posiada dużej ilości mąki. W takim przypadku mąka łączy się z serem i tworzy jednolitą masę, która po ugotowaniu jest zbyt gumiana i nie czuć w niej sera, a nie po to go kupujemy i dodajemy w takiej ilości, żeby obejść się smakiem.
        Podsumowując chciałam powiedzieć, że metodą spróbuj i zrób, a następnie metodą prób i błędów, uznaję te pierogi za takie, które mogę polecić dalej i dalej i dalej. Nie uznaję zatem pierogów leniwych o kluskowej gumianej konsystencji, w której nie jest wyczuwalny ser biały. Po wykonaniu tego przepisu, wyjdą Wam pyszne pierogi leniwe z grudkami sera. 
        I jeszcze jedna sprawa, pamiętajmy, że będąc w barze mlecznym lub sklepie i kupując pierogi leniwe, najsmaczniejsze są te, które nie wyglądają najładniej (patrz zdjęcie do góry). 


        Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


        Ilość: 3 porcje



        Składniki:
        • 550 g półtłustego sera białego (niezmielony twaróg!)
        • 2 jajka
        • 6 płaskich łyżek cukru kryształu
        • 1 łyżeczka olejku waniliowego
        • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
        • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
        • 0,5 szkl. mąki pszennej do obtaczania



        Składniki Dodatkowe:
        • 3-4 łyżki masła
        • 3 łyżki bułki tartej
        • cukier 
        • cynamon (opcjonalnie)



        Przygotowanie:
        1. Twaróg delikatnie pokruszyć do miski.
        2. Wbić jajka.
        3. Dodać cukier.
        4. Wlać olejek waniliowy.
        5. Dodać obie mąki.
        6. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
        7. Do małego naczynia wsypać mąkę.
        8. Nabierać na łyżeczkę odrobinę masy.
        9. Kłaść masę na mąkę i obtaczać jej wierzchnią część z każdej strony (w przeciwnym razie pierogi rozgotują się w wodzie, a wręcz rozpłyną się, ponieważ w środku nie mają zwartej konsystencji; obtoczona powierzchnia zapewnia im ochronę jak skorupka jajka).
        10. Na deskę lub jakąś płaską powierzchnie posypać nieznacząco mąkę.
        11. Kłaść gotowe pierogi na tej powierzchni.
        12. Lekko je spłaszczyć, jeśli są bardzo okrągłe (wtedy szybciej się ugotują).


           12. Zagotować wodę.
           13. Gotowe pierogi kłaść na średnio gotującą się wodę.
           14. Po włożeniu ich do wody, po chwili lekko je zamieszać, aby nie przykleiły się do siebie.
           15. Gotować ok. 0,5 -1 min. po wypłynięciu na wierzch.
           16. Gotowe wyciągnąć na sitko.
           17. Delikatnie przepłukać ciepłą wodą lub nalać ciepłej wody do naczynia większego niż średnica naszego sitka, a następnie zamoczyć na chwilę sitko z pierogami w tym naczyniu z wodą (dosłownie zamoczyć na 2 sek. i wyciągnąć), aby pierogi nie sklejały się i zahartowały się, a także zmieniły z miękkiej postaci w bardziej zwartą.
           18. W przypadku, gdy woda jest mętna i widać w niej dużo tzw. "śmieci" od pierogów należy ją zmienić na świeżą, aby kluski nie przywarły do dna przy gotowaniu następnej porcji.
           19. Rozpuścić masło.
           20. Dodać bułkę tartą.
           21. Smażyć do zrumienienia bułki.
           22. Polać po pierogach leniwych.
           23. Posypać cukrem i cynamonem.
           24. Podawać.

        środa, 5 października 2011

        Kotlety Z Jajek I Surimi









        Opis: Połączenie pomysłu nudnych kotletów jajecznych z paluszkami surimi/krabowymi okazało się dobrym pomysłem, ponieważ ewidentnie wygrywają z samymi kotletami jajecznymi. Teraz wiem, że danie z tego przepisu zastąpi je w piątkowe posiłki. 
        Łagodny smak kotletów jajecznych z surimi wspaniale komponuje się z zimnymi sosami, surówkami, sałatkami lub frytkami.
        Szczerze polecam.   


        Pochodzenie: przepis własny


        Ilość: 8 średnich kotletów 



        Składniki:
        • 12 paluszków krabowych
        • 3 duże ugotowane jajka
        • 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
        • 2-3 czubate łyżeczki posiekanego świeżego kopru 
        • 50 g sera żółtego
        • 4 łyżki otrębów pszennych
        • 2 łyżki bułki tartej
        • 2 jajka
        • sól
        • pieprz
        • olej 



        Przygotowanie:
        1. Paluszki surimi/krabowe oraz jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
        2. Dodać do miski.
        3. Dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem.
        4. Dodać koper.
        5. Dodać potarty na średnich oczkach ser.
        6. Wsypać otręby pszenne.
        7. Wsypać bułkę tartą.
        8. Wbić jajka.
        9. Zagnieść składniki na jednolitą masę.
        10. Doprawić solą i pieprzem.
        11. Formować okrągłe zwarte kulki, po czym spłaszczyć je.
        12. Rozgrzać olej na patelni.
        13. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do momentu uzyskania przypieczonej skorupki z wierzchu, a spoistości w środku, czyli ok. 10 min.
        14. Podawać na ciepło z ziemniakami, frytkami, surówkami, sałatkami i zimnymi sosami (u mnie koperkowo-serowy).

        niedziela, 2 października 2011

        Spaghetti Z Krewetkami I Szpinakiem





        Opis: Bardzo smaczne danie, które powtórzę jeszcze nie jeden raz.
        Brak w nim ciężkiego sosu, więc jest jak najbardziej lekkostrawne.
        Szpinak i krewetki nie mogły spotkać się ze sobą w innym duecie niż ten. Śmietana odgrywa równie ważna rolę, bo bez niej wszystkie dodatki miałyby surowy smak bez wyrazu. Danie jest zachowane w lekkiej kwaskowej nucie z lekkim akcentem gałki muszkatałowej.
        Szczerze polecam i ręczę, że danie Wam zasmakuje.   

        Pochodzenie: przepis własny

        Ilość: 2-3 porcje


        Składniki:
        • 200 g makaronu spaghetti
        • 1 łyżka masła
        • 1 łyżka oleju
        • 2 duże ząbki czosnku
        • 200 g krewetek (najlepiej king lub large) + kilka na talerz do ozdoby
        • 200 g szpinaku (ja miałam mrożony)
        • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
        • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
        • 2 łyżeczki mąki pszennej
        • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
        • sól
        • pieprz
        • ser żółty do posypania (najlepiej mozarella lub parmezan)



        Przygotowanie:
        1. Zagotować wodę na makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.
        2. Między czasie w większym rondlu/patelni z głębszym dnem rozgrzać masło i olej.
        3. Dodać 2 posiekane drobno ząbki czosnku.
        4. Dodać rozmrożone lub świeże krewetki.
        5. Smażyć ok. 1-2 min. na średnim płomieniu, często mieszając.
        6. Dodać szpinak.
        7. Wlać sok z cytryny.
        8. Dodac śmietanę.
        9. Opruszyć po całości mąką.
        10. Wszystko dokładnie wymieszać.
        11. Smażyć bez przykrycia do momentu, kiedy nadmiar płynów wyparuje, a sos osiągnie bardziej gęstą konsystencję niż płynną.
        12. Doprawić solą i pieprzem.
        13. Dodać gałkę muszkatałową.
        14. Dokładnie wymieszać.
        15. Do rondla dodać makaron.
        16. Wymieszać wszystko, aby całość równomiernie się rozłożyła.
        17. Podawać z przesmażonymi mocno na maśle krewetkami i posypane serem żółtym.

        Murzynek Z Jabłkami






         




        Opis: Murzynek jest smaczny oraz wilgotny za sprawą oleju i jabłek, a szybkość i łatwość przyrządzenia go jest porównywalna do muffinek, czyli w sytuacji niespodziewanych gości stoi jako pierwszy w kolejce.

        Pochodzenie: przepis z internetu  (Wielkie Żarcie)

        Kaloryczność: całość ciasta to ok. 5000 kcal, a 1/12 ciasta to ok. 460 kcal

        Ilość: tortownica o śred. 25-28 cm



        Wskazówka:
         polecam również zrobić to ciasto z jabłkami i kiwi 50:50


        Składniki:
        • 5 dużych jajek
        • 1 szkl. cukru (200 g)
        • 1 op. cukru waniliowego (8 g)
        • 2-4 średnio-czubate łyżki kakao (w zależności od upodobań i jakości kakao)
        • 2 szkl. mąki pszennej (280 g)
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
        • 1 szkl. oleju (210 g)
        • 600-700 g jabłek (po obraniu wychodzi 500 g; tj. ok. 800 ml jabłek pokrojonych w kostkę ok. 1/1 cm)
        • 2 łyżeczki cynamonu



        Przygotowanie:
        1. Całe jajka utrzeć/zmiksować z cukrem kryształem i waniliowym ok. 2 min., aby powstała lekko puszysta konsystencja.
        2. Wsypać kakao.
        3. Dodać przesianą mąkę.
        4. Dodać proszek do pieczenia i sodę.
        5. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
        6. Wlać olej.
        7. Wymieszać łyżką lub mikserem.
        8. Do pokrojonych w kostkę jabłek dodać cynamon i lekko wymieszać, aby osiadł na każdym jabłku.
        9. Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka.
        10. Wymieszać łyżką.
        11. Włączyć piekarnik na 100 st. C.
        12. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę.
        13. Wylać ciasto do formy.
        14. Włożyć do piekarnika.
        15. Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
        16. Piec 45-50 min., po upływie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest surowe lub mocno wilgotne.
        17. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą kakaową.
        18. Podawać solo, z lodami, z bitą śmietaną lub posmarowane powidłami albo dżemem porzeczkowym.
        19. Dla długotrwałej świeżości i kilkudniowego przechowywania ciasta, należy przykryć je szczelnie, a nie będzie potrzebować lodówki, wręcz wystarczy mu temp. pokojowa lub lekko chłodna, a ciasto w ten sposób nabierze dodatkowej wilgotności (mi osobiście w tej wersji smakuje najbardziej).

        sobota, 1 października 2011

        Zupa Krem Z Cukinii Z Serem Feta








        Opis: Długo nosiłam się ze zrobieniem tej zupy, aż w końcu pomysły na zalegająca w lodówce cukinię wyczerpały się, a na pewnym blogu zobaczyłam wersję tej zupy z dodatkiem sera feta. Wtedy pomyślałam nie zawiodę się na jej smaku, ponieważ gdyby nawet coś nie wypaliło, to feta nadrobi wszystkie minusy.
        W efekcie końcowym zupa smakowała mi bardzo, a feta wraz ze szczypiorkiem spotęgowała jej smak, bo nadała ostrości do tej jakże kremowej, delikatnej i łagodnej zupy. Jak mogło być inaczej, gdy mamy do czynienia z tak delikatnym w swej postaci warzywem. 
        Szczerze polecam tą zupę, gdyż jest jedną z najlepszych zup krem, jakie jadłam do tej pory.

        Pochodzenie: przepis z internetu (półka z przyprawami)

        Ilość: 1 l zupy; 2-3 porcje



        Składniki:
        • 700 g zielonej cukinii
        • 1 średnia cebula
        • 2 łyżki masła
        • 1 łyżeczka oliwy
        • 2 mniejsze ząbki czosnku
        • 700 ml ulubionego bulionu drobiowego
        • 3 łyżki gęstej śmietany 12%
        • sól
        • pieprz
        • 50 g sera feta
        • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku



        Przygotowanie:
        1. Cebulę posiekać (nie musi być dokładnie, i tak będzie miksowana).
        2. Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę.
        3. W większym rondlu rozgrzać masło i olej.
        4.  Dodać cebulę.
        5. Smażyć do momentu, kiedy zmięknie.
        6. Dodać czosnek.
        7. Dodać cukinię.
        8. Smażyć, aż lekko zmięknie (skórka może być twarda).
        9. Zalać bulionem.
        10. Gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości cukinii włącznie z jej skórką.
        11. Zmiksować dokładnie blenderem.
        12. Odlać odrobinę zupy (może być ok. 100 ml). 
        13. Dodać śmietanę.
        14. Dokładnie wymieszać.
        15. Wlać do zupy.
        16. Wymieszać całość dla uzyskania jednolitego koloru.
        17. Doprawić solą i pieprzem.
        18. Podawać na ciepło z pokrojonym w kostkę serem feta i szczypiorkiem, a dodatkowo z ciemnym pieczywem, które świetnie pasuje do tej zupy.

        Placki Ziemniaczane Z Kiszoną Kapustą






        Opis: Placki są chrupiące z wierzchu, a w środku przypominają gotowane wiórki ziemniaczane. Kapusta jest lekko wyczuwalna. Całość serwujemy z ketchupem lub dipami i zieleniną w postaci szczypiorku.
        Jest to smaczna i sycąca wersja szybkiego obiadu, który możemy przygotować w niecałe pół godziny.
        Polecam. 


        Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki


        Ilość: 7-8 średnich placków



        Składniki Na Placki:
        • 2 duże ziemniaki
        • 2 pełne garście odciśniętej kapusty kiszonej
        • 1 średnia cebula
        • 2 jajka
        • 2-3 łyżki mąki
        • sól
        • pieprz
        • olej
        • ketchup lub wybrany dip
        • szczypiorek (opcjonalnie)



        Składniki Na Dip:
        • 2 średnio-czubate łyżki ketchupu
        • 2 średnio-czubate łyżki majonezu
        • 1 łyżka czerwonego lub różowego wytrawnego wina
        • 1 łyżka posiekanego szczypiorku



        Przygotowanie Placków:
        1. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki.
        2. Kapustę kiszoną poszatkować.
        3. Cebulę pokroić w kostkę.
        4. Wszystko połączyć.
        5. Wbić jajka.
        6. Dodać mąkę.
        7. Wymieszać dokładnie.
        8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
        9. Rozgrzać olej.
        10. Kłaść na olej średniej grubości oraz średnicy masę ziemniaczaną z kapustą.
        11. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu, aż skorupka będzie zarumieniona, a ziemniaki w środku miękkie, czyli ok. 10 min.
        12. Podawać na ciepło.
        13. Polewać dipem oraz posypać szczypiorkiem.


        Przygotowanie Dipu:
        1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
        2. Podawać.
        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...